luni, 8 aprilie 2013

Cei patru bunicuţi electrici

În prezent, cele mai vârstnice tramvaie pe care le deţine regia noastră de transport local sunt Duewag-urile de tip L, achiziţionate în a doua jumătate a anilor 90 din oraşul german Frankfurt pe Main. Iniţial au fost cinci, fiecare cu câte o remorcă corespunzătoare. Pe urmă, în prima jumătate a anilor 2000, unul dintre aceste tramvaie (ex-Frankfurt 206, rebotezat 84 în urbea noastră) a fost implicat într-un accident şi a devenit donor pentru colegii săi. La fel şi remorca sa (ex-Frankfurt 1820, reînmatriculată 328 de către Transurb). Ceilalţi patru titulari şi-au continuat activitatea până la sfârşitul deceniului trecut, când au intrat în conservare iar remorcile lor (cu o singură excepţie) au fost trimise la depoul din Barieră.
1268 a fost primul care s-a îmbolnăvit. El a intrat în conservare, situaţie în care se află şi astăzi.
1266 s-a păstrat activ împreună cu remorca sa, 1275, pentru cursele convenţie. La un moment dat a fost pensionat (spre deosebire de colegul său menţionat anterior, el este funcţional şi poate oricând deservi călătorii) iar remorca a fost preluată de colegul 1269.
1267 a mai avut câteva escapade solo în regimul de transport local. În ultima perioadă a fost utilizat ca vagon de intervenţie precum şi transportor de materiale între cele două depouri gălăţene.
1269 a fost şi este cel mai ambiţios tramvai din grup. După retragerea lui 1266, el i-a preluat remorca şi a mai deservit o perioadă de timp cursele convenţie. Pe urmă, odată cu introducerea ZGT-urilor achiziţionate în vara trecută precum şi datorită programului de activitate redus, cauzat de lucrările de infrastructură, 1269 a trecut pe post de vagon de intervenţie, poziţie pe care o deserveşte şi astăzi. El este singurul L care mai rulează în prezent pe liniile oraşului nostru.
Mai jos:
-1266, staţionând în depoul de pe Magistrala C.S.G.; este deja pensionar:

-1267 a plimbat plugul de deszăpezire prin depou in această primăvară capricioasă. Desi stă pe linia de casare, mai are zile trăit...


-1268 a fost mutat de pe linia din dreptul intrării în depou într-una din hale:

-1269 continuă s-alerge între depouri. Iată-l surprins recent, pe bulevardul George Cosbuc:

Deşi vechi, iată că au farmecul lor iar personalul care s-a ocupat şi se ocupă de ele a reuşit să le păstreze, prin pasiune şi responsabilitate, într-o condiţie foarte bună. Bunicuţii se pot întoarce oricând la treabă şi se pot impune oricând în regimul de activitate destinat transportului nostru local!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu