duminică, 16 august 2015

Gustul amar al nepăsării

Puțini dintre noi știu că strada Mihai Bravu ar fi putut intra în istoria – tot mai sărăcăcioasă – a Galaților ca fiind prima stradă pavată cu piatră cubică. De asemenea, pe ea au alergat tramvaiele din anii 1900 și până spre sfârșitul primului deceniu al celui de-al XXI-lea secol. Inițial s-a mers pe o singură linie, până în preajma Grădinii Publice. Pe urmă, doar până la intersecția cu strada Basarabiei (fostă 6 Martie) dar pe două căi distincte pentru tur și retur. Chiar și așa, viziunile Epocii de Aur privitoare la transportul cu tramvaie s-au materializat prin legături între Gara C.F.R. și Bariera Traian, Micro 19, Piața Centrală, C.S.G. sau ICEPRONAV (Gara Fluvială).
Astăzi, ne îngropăm singuri istoria. Încet și trist. Strada Mihai Bravu, pe segmentul cuprins între intersecția cu Basarabiei și cu Gării se află într-un curs de modernizare pe care-l găsesc caraghios. Da, trebuie să acceptăm modernismul însă trebuie să fim totodată conștienți că-l putem aplica (și) pentru a păstra și respecta munca bunicilor și a străbunicilor noștri!
Sunt lecții pe care mulți dintre noi le înțeleg, le apreciază, dar nu au puterea de a le susține; cum naiba s-o faci atunci când edilii, ocrotiți de propriile lor legi, ALEG SĂ CIUNTEASCĂ O STRADĂ CARE AR FI PUTUT DEVENI UN CADRU ISTORIC AL URBEI NOASTRE???
Din Micro 19 și până în Gara C.F.R. – avem doar un singur traseu de autobuz, 29 și unul privat, 64. În trecut, aveam – în curs de o oră – două autobuze la traseul 28 și două la traseul 29, plus 2 tramvaie la traseul 37. Acestea erau coordonate cu orarul trenurilor care ajungeau în Gară și care, la orele de vârf, erau suplementate.
Transurb-ul a luptat pentru reactivarea liniilor de tramvai 36 și 37… S-au implicat și pasionații dar a fost în zadar. Interesele influențate de “vaca mereu bună de muls” au hotărât o moderinzare penibilă, care nu ne va motiva niciodată doleanțele ci, dimpotrivă, ne va arunca doar praf în ochi.
Pe strada Mihai Bravu, în decurs de trei zile s-au scos liniile de tramvai. Apoi au fost tăiați copacii, pe motiv că erau bătrâni și bolnavi… Ce porcărie!
 






 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu