marți, 26 mai 2015

Pe Prelungirea Brăilei – candva și… acum

Cel mai vechi și totodată mai stabil traseu de autobuz deținut de regia noastră de transport local este 9: Țiglina III – Gara C.F.R. De a lungul timpului, acesta a suferit două modificări, și anume returul mutat de pe strada Domnească pe derivația Gării – Bălcescu precum și un ocol pentru o nouă stație - Cimitirul Sf. Lazăr.
În anul 1992 s-a dat în folosință linia de troleibuz 104: Țiglina III – Parc C.F.R. Traseul și-a păstrat neschimbat itinerariul până-n prezent și este deservit, funcție de posibilități, atât de autobuze cât și de troleibuze. Dacă ar fi să coborâm mai adânc, în trecut, traseul 104 reprezintă versiunea “electrică” a fostei linii de autobuz 27, apărută la începutul anilor ’80…
9 și 104 sunt cele mai longevive trasee care leagă cartierul Țiglina III de o mare parte din celelalte zone principale din urbea noastră. În trecut am avut legătură directă (și mai apoi rapidă) spre zona centrală – cu trecere prin cartierul Francezi, precum și curse regulate spre Bazinul Nou și spre Cimitirul Israelit. Orașul însă se schimbă. Mereu. Și funcție de necesități, dispar unele trasee și se întemeiază altele noi. E firesc așa…
Drumul spre Țiglina III a fost realizat cu pământul pe care basculantele Bucegi și Carpați l-au transportat din locul pe care urma să se construiască Combinatul Siderurgic. Am citit materiale și am văzut fotografii… Îmi amintesc și acum de liniile de tramvai care urcau de la “Ultimul Leu” spre intersecția străzilor Prelungirea Brăilei cu Gheorghe Asachi, precum și de rondoul specific capătului de linie din Țiglina III care a supraviețuit și pe care continuă să-l străbată mijloacele de transport ale rutei 104.
“Pădurea din râpă” – cea pe care o știam cândva, e pe cale de dispariție… Vega Holding și mai apoi Kaufland au schimbat decorul.
Cândva, între Drumul de Centură și Inelul de Rocadă era o cale simplă; astăzi, pe cursul ei, avem două semafoare și două sensuri giratorii.
-cu LTA la traseul 104, în dreptul supermarket-ului Kaufland de la “Ultimul Leu”:
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu