duminică, 21 aprilie 2019

Terminale principale, terminale intermediare

Odata cu expansiunea transportului public local asigurat cu tramvaie a anilor 70-80, o parte din terminalele create au ramas active doar ca solutii de rezerva…
Extinderea si implicit dezvoltarea grupului de cartiere Micro 38/39/40 a “impins” terminalul de la “Casuta” la Comat. In dreptul Liceului Nr. 3, tramvaiele nu au mai intors decat in conditii speciale pana in anul 2017, cand a fost redeschisa linia 41 (Micro 40 – C.S.G.). Odata cu suspendarea acestei linii in luna decembrie a anului 2018, terminalul ramane o solutie de rezerva pentru tramvaiele ce se deplaseaza in nordul orasului.
 Infiintarea unitatilor industriale de pe strazile George Cosbuc si Stefan cel Mare aveau sa prelungeasca, din nou, capatul de linie al tramvaielor, de acesta data din zona Comat la Cimitirul Evreiesc. Terminalul de la Comat a ramas insa activ si serveste si astazi un singur traseu de tramvai cu vechime: 44 (ex-4) Piata Centrala – Comat precum si o forma scurta pentru traseul 39 (mai precis traseul 40: Comat – Micro 19).
La mijlocul anilor 80 , odata cu inceperea lucrarilor de consolidare efectuate la viaductul care uneste orasul de Combinatul Siderurgic, a fost infiintata bucla de intoarcere a tramvaiului pe Magistrala C.S.G. Bucla respectiva avea sa fie reactivata dupa aproape trei decenii, si tot datorita unui alt set de lucrari de mentenanta efectuate la acelasi viaduct. In anul 2016, debutul traseului 2 (Liceul Nr. 9 – Piata Centrala) a deservit pentru aproximativ doua luni acest terminal iar ulterior, lucrarile de infrastructura ce au eliminat linia de tramvai de pe strada Anghel Saligny precum si incapacitatea amplasarii unui macaz in Piata Energiei care sa asigure legatura directa a tramvaielor din strada Siderurgistilor pe strada Basarabiei, a facut ca terminalul de la marginea viaductului sa devina… ocol intermediar pentru traseele ce deservesc Piata Centrala: 7 (Micro 19 – Piata Centrala) si 44 (Comat – Piata Centrala).
          Din multitudinea de trasee operate de mijloacele de transport public local electrice pe sine, au ramas doar trei. O mare parte din infrastructura corespunzatoare si implicit a rutelor de rezerva a fost desfiintata. Cum s-a ajuns aici?! De fiecare data cand candidatii la Primarie au promis extinderea transportului electric cu troleibuze care sa inlocuiasca “batranescul tramvai”, nu s-a intamplat nimic… Doar minciuni scrise ca sa fie scrise pe fluturasii electorali. Iar rezultatele sunt pe masura: In 1992, la trei ani dupa Revolutie, aveam 25 de trasee de tramvai si 2 trasee de troleibuz. Astazi, 2019, la aproape 30 de ani dupa Revolutie, avem… 3 trasee de tramvai si 2 trasee de troleibuz.
Foto: Tatra KT-4D 1333 in terminalul de la Comat, deservind traseul 44


duminică, 7 aprilie 2019

Si a mai venit o primavara


Si anul acesta, postul de Asistenta Tehnica din incinta Autobazei 1 ramane ocupat de Rocar-ul de Simon PNN, verificat si intretinut cu grija de titularii ce-si presteaza serviciul la volanul sau.

PNN este singurul autobuz romanesc ramas in serviciul de transport galatean. Din respect pentru priceperea, viziunea si profesionalismul adevaratilor ingineri ai “zilelor de ieri”, cu care s-a ridicat industria romaneasca, sper ca aceasta creatie motorizata sa aiba viata lunga si sanatoasa multi ani si de acum inainte, ca o dovada vie a ceea ce am putut face candva, pentru noi, in mod sigur, trainic si eficient.
PNN a mai adaugat o primavara la anisorii sai. Probabil ca peste cateva luni isi va serba si ziua de nastere asa cum ii place lui, in campul muncii, inconjurat de colegi si prieteni.


FOTO:
PNN la peronul sau, in data de 05.04.2019


Atat de aproape si totusi… atat de departe


Doua tari, aceeasi limba, aceleasi culori pe stindarde, aceeasi dorinta de a fi din nou impreuna… Daca ar fi fost posibila prelungirea liniei 13 cu 7 km pe E87 din actualul terminal de la Agrogal, am fi trecut granita peste Prut si-am fi ajuns la vecinii nostri moldoveni. Poate intr-o buna zi va fi posibil si acest aspect.
Pana atunci… mijloacele de transport ale traseului 13 viseaza spre un viitor frumos asteptand plecarea intr-o noua cursa de la Agrogal.


Remember yesterdays


Primele fire pentru reteaua de troleibuz au fost amplasate la Galati in anul 1988 astfel ca, un an mai tarziu, mai precis la data de 20 august 1989, se efectuau primele probe cu primele 7 troleibuze articulate la traseul 101 (Micro 19 – Parc C.F.R.). Traseul a fost inaugurat la data de 23 august 1989. In acea perioada nu exista insa retea de alimentare intinsa intre terminale si Autobaza 1, astfel ca troleibuzele erau stationate pe timpul noptii si in zilele in care nu ieseau la traseu in terminalul din Micro 19 respectiv in parcarea din dreptul Salii Sporturilor (in spate la Mc Donalds) cu iesire la strada Brailei. Reteaua de legatura pentru accesul in autobaza avea sa fie montata 3 ani mai tarziu de la inaugurarea lui 101, odata cu extinderea traseelor de troleibuz spre Parcul C.F.R.
Saptamana trecuta, din cauza lucrarilor de infrastructura desfasurate la intersectiile strazilor Basarabiei cu Domneasca, accesul troleibuzelor spre/dinspre autobaza a fost suspendat pe perioada week-end-ului. Troleibuzele au deservit, ca-n vremurile de odinioara, traseele 101 si 103 iar pe timpul noptii au fost garate, pazite si semnalizate corespunzator pe strada Brailei, intre statia “C.E.C. Tiglina II” si sediul Politiei Municipiului Galati.


Foto:

-de “ieri” si..

-de “azi”.