miercuri, 29 ianuarie 2020

Masini noi, modalitati de monitorizare primitive

Conservatorismul anilor apusi combinat cu cerintele unui prezent ce se doreste a fi evoluat nu compune nimic eficient in transportul public local din Galati. 

Avem autobuze noi care nu pot fi inregistrate prin sistemul de monitorizare G.P.S. pentru simplul motiv ca nu s-a platit pentru acest serviciu. Din cate aflu, problema se paseaza intre Primarie si Transurb, pe un teren pe care ambii combatanti paseaza problema in terenul advers. Asa a fost si cu prelungirea retelei de troleibuz de la Parc C.F.R. in Bariera Traian, un efort colosal discutat in cateva sedinte ce au dovedit a fi un pas subred intr-o propunere marunta.

Aflam ca in prezent, midibuzele Karsan si autobuzele BMC Procity nu sunt racordate la nici un sistem de monitorizare care sa faciliteze activitatea personalului de la F.A.Z. Daca la autobuzele MAZ 203, Berkhof SB 250, Wright SB 200 sau Den Oudsten B 96, exista serviciu de monitorizare, la Karsane si BMC-uri, personalul se urca in cabina fiecarei masini pentru a inregistra datele corespunzatoare, raportate la fisele de traseu si cerintele aferente in aceste fise. 

Adica "din bine in mai bine". Numerele de parc lipsesc, serviciul de monitorizare corespunzator lipseste, graficele din statii lipsesc dar "marii eroi principali de la Transurb si din Primarie asteapta implementarea minunii E-Ticketing". Care o veni, candva... La ce pregatire promovati, vai de steaua transportului public local de persoane! 



joi, 23 ianuarie 2020

Mentalul conservator pastreaza... usile inchise

Majoritatea societatilor de transport public local care SE RESPECTA, au pe mijloacele de transport care le gestioneaza, numere de parc (sau numere locale) pentru a fi mai usor de identificat atat de catre calatori cat si de catre organele de control & monitorizare trafic sau de catre operatorii de transport din cadrul societatilor (sefi de coloana, dispeceri, cadre F.A.Z., ... ). 

Conform sistemului de inmatriculare din anii comunismului, numerele de parc ale autobuzelor erau practic numerele de dupa indicativul orasului. Astfel, de exemplu, autobuzul cu nr. de inmatriculare 31-GL-3418 avea nr. de parc 3418 sau cel cu nr de inmatriculare 31-GL-8822 avea nr. de parc 8822, scris clar, cu vopsea, pe ambele laterale ale mijlocului de transport respectiv. Era o directiva la nivel national. 

Dupa Revolutie, sistemul de inmatriculare al autovehiculelor a suferit modificari iar societatile de transport public local din tara, fie au pastrat principiul ca numarul de parc sa se reflecte in numarul de inmatriculare (ex: GL-01-BTR avea nr de parc 01-BTR) fie numarul de parc continua sa fie format din cifre care nu mai aveau nici o legatura cu nr. de inmatriculare (ex: BR-10 FLV avea nr de parc 354).

La Galati, identificarea autobuzelor din transportul public local de persoane prin numerele de parc continua sa reprezinte O BRAMBUREALA MENITA SA REFLECTE DEZORDINEA UNOR ASPECTE CE-AR FI TREBUIT SA FIE SIMPLE. 

Astfel, avem autobuze identificate dupa cele trei litere din terminatiile nr. de inmatriculare si autobuze identificate cu cifrele si terminatiile din nr. de inmatriculare SAU din numerele de parc (!!!) Intr-un, cuvant, o veritabila varza. 

Si colac peste pupaza, la cele mai recente trei achizitii (troleibuzele Skoda Solaris 26Tr, gagalicile Karsan Jest precum si BMC-urile Procity), numerele de parc - oricum ar fi ele - lipsesc cu desavarsire!

In vara anului 2019 a existat o solicitare de la Damen Galati ca mijloacele de transport care asigura transportul angajatilor sai - conform contractului de inchiriere - sa aiba numere de parc. Si asa, in acea vara, am lucrat impreuna cu cativa colegi, in tura de noapte, pentru lipirea autocolantelor cu numerele de parc pe masinile corespunzatoare. Decizia a fost ca TOATE AUTOBUZELE si TROLEIBUZELE sa AIBA NR DE PARC AMPLASATE in cele trei locatii corespunzatoare (deasupra cabinei soferului, deasupra primei usi respectiv in zona posterioara, in dreapta a lunetei). Am avut si materialele corespunzatoare. Povestea a durat cateva zile, dupa care au venit alte directive iar autocolantele respective au fost uitate la magazie). 

Majoritatea Berkhof-urilor SB250 au primit autocolante atunci iar din seria Wright-urilor, doar LKA a fost norocos. Cele 17 troleibuze Solaris 26Tr asteapta si azi autocolantele alea... 

In aceasta privinta, pe parcursul activitatii pe care am desfasurat-o in mod oficial la societatea de transport public local, avand in vedere diversitatea parcului auto de autobuze, am propus ca reprezentantii fiecarui model de autobuz sa aiba un numar de parc format din trei cifre, dintre care primul sa reprezinte modelul iar urmatoarele doua, reprezentantii lotului/loturilor respective. Am inteles ca e prea mult pentru conservatorismul de acolo, probabil o revolutie intreaga intr-un sistem abia stapanit. 

Si daca nu puteti sa va ridicati la standardele unor orase precum Cluj (dar mereu suspinati si va comparati cu el desi nu faceti mare lucru in aceasta privinta ca deh - POLITICA si PROFESIONALISMUL nu-si prea dau mana), macar puneti autocolantele cu numerele de parc pe mijloacele de transport pe care le operati! 

L.E. : In episodul urmator: vom discuta despre G.P.S.-urile inactive ale BMC-urilor Procity si despre modul in care se inregistreaza datele la compartimentul F.A.Z. 

Foto 1-3: o sarcina nefinalizata: amplasarea nr. de parc pe autobuze. Mi-ar fi placut sa fi dus aceasta sarcina pana la capat pentru tot parcul auto si inclusiv pentru cele doua tipuri de troleibuze!



Foto 4: Pentru Cluj... Un prieten avea o vorba de buna credinta: "Nu te visa gradinar daca nu stii ce inseamna un harlet si o stropitoare".


vineri, 17 ianuarie 2020

Autobuzele Den Oudsten B96: soarele coboara spre apus

Serialul Den Oudsten B 96 care ruleaza la Galati din anul 2010 se apropie de ultimele sale episoade. La debut au fost 30 de "actori principali" carora, ulterior, li s-au mai adaugat inca 8. Primul actor care a parasit scena transportului public local de persoane a fost LTB si incet, incet, ne-au mai parasit si altii... 

Astazi, "serialul" mai are 6 actori dintre care doar 5 continua sa interactioneze cu publicul calator.

LST si LSZ continua sa ramana eroii principali ai serialului. Ambii au activitate zilnica, atat la traseele locale cat si la cursele conventie.

LSJ, LAE si LAH au aparitii mai rare dar continua sa-si joace fara probleme rolurile pana la capat. 

LTN a ajuns "regizor" dupa pensionarea Rocar-ului PNN. Si probabil va mai regiza seriale in Autobaza 1 dar cu alti actori... 

Mai jos, doua... "postere" cu eroii principali cu activitatea cea mai longeviva din serialul Den Oudsten B96:



Actualizare statistica mijloace de transport public local pentru anul 2019

Anul 2019 a adus "zestre noua" in curtea autobazei 1. Astfel, dupa achzitia celor 17 troleibuze Skoda Solaris in anii 2017-2018, anul 2019 a redeschis capitolul midibuzelor cu 20 de Karsan Jest nou-noute iar "sectorul" autobuze a primit 40 de autobuze BMC Procity 12, si acestea tot nou-noute. 
O parte din autobuzele vechi au prins mult meritata pensionare, altele au cazut surmenate, la datorie.

Troleibuzele MAZ Eton 203T au aparitii tot mai rare la trasee si cum extinderea retelei electrice de troleibuz continua sa ramana un vis schitat doar pe hartiile edililor pentru a mai "condimenta" cate o sedinta in ceea ce priveste transportul public local, este posibil ca acestea sa intre in conservare sau sa ruleze foarte rar, prin rotatie. 

Sectia Transport Electric a fost nevoita sa treaca tramvaiele Tatra KT-4D in conservare pentru a doua oara intr-un deceniu. Avand in vedere ca la Galati se intentioneaza pastrarea a trei trasee de tramvai, in prezent se desfasoara lucrari de modernizare pe axa dintre Siderurgistilor si cartierele Micro 39-40, in depou sunt 25 de ZGT-uri Duwag Holec 4/6, precum si faptul ca in viitor parcul electric va primi 8 tramvaie noi, este foarte posibil ca Tatrele KT-4D sa devina o amintire.

https://transportlocalgalati.blogspot.com/p/statistica-parcului.html 

sâmbătă, 4 ianuarie 2020

Sa pastram si sa promovam ceea ceea ce ne-a mai ramas

A trecut mai bine de un secol de transport electric asigurat cu tramvaie pe meleagurile galatene... Si, cu bune si cu rele, transportul electric asigurat de tramvaie, continua si-n prezent.
Zic de prezent... cand inca mai avem trei trasee de tramvai: 7 (Micro 19 - Piata Centrala), 39 (Micro 19 - Cimitir Israelit) si 44 (Comat - Piata Centrala). 

Din data de 9 decembrie, explozia de la fosta benzinarie aflata la intersectia strazilor Frunzei cu Prelungirea Brailei a dus la suspendarea liniilor electrice spre Micro 19. Iar de luni, modernizarea tronsonului format din strazile Siderurgistilor si 1 Decembrie 1918 - pe primul segment - fac ca tramvaiele sa circule deocamdata pe o singura ruta ramasa activa: Piata Centrala - Cimitirul Israelit.


Avand in vedere itinerariul ramas disponibil pentru circulatia tramvaielor, s-a hotarat ca legatura ramasa valida sa intre in custodia traseului 44, cu 8 capacitati. Mai precis, ruta urmata va fi:

-TUR: Cimitir Israelit - Liceul Nr. 9 - Piata Centrala;
-RETUR: Piata Centrala - Liceul Nr. 9 - Cimitir Israelit.

O parte a traseului 39, mai precis segmentul de ruta cuprins intre Micro 19 si Piata Energiei va fi asigurat de patru autobuze, ramanand ca drumul spre/dinspre Cimitirul Israelit sa fie preluat de tramvaiele traseului de tramvai modificat.

Traseul 7 va fi asigurat cu doua autobuze pe intregul sau itinerar.

Se spune ca lucrarile de modernizare a tronsonului format din strazile Siderurgistilor si 1 Decembrie 1918 vor fi finalizate in luna mai a anului 2021. In cazul in care se va respecta acest pronostic, sper ca odata cu indeplinirea lui, sa se rezolve si problema terasamentului din dreptul fostei benzinarii aflate la intersectia strazilor Frunzei cu Prelungirea Brailei. Ar fi O RUSINE pe portofoliul mai mult sau mai putin patat de... "ispravi" al actualei conduceri a Primariei Municipiului Galati ca o lucrare trainica, finalizata cu succes din bani europeni, sa fie suspendata datorita incompetentei autoritatilor locale.

Pana atunci, amintesc ca Sectia Transport Electric a Transurb S.A. are in serviciul activ - in acest moment - 21 din cele 25 de tramvaie ZGT Duwag Holec 4/6.


miercuri, 1 ianuarie 2020

La Multi Ani, 2020!

Am ales o fotografie veche pentru o urare noua, o fotografie cu unul dintre veteranii parcului auto care a transportat calatorii urbei pentru mai bine de 9 ani, un reprezentant al lotului de 30 de Den Oudsten Bussen B96 care a fost achizitionat in anul 2010. Ulterior, a mai fost achizitionat un lot format din 8 membri. 

Den Oudsten-urile au debutat impecabil la trasee, pregatite corespunzator si foarte fiabile. Se spune ca odata cu achizitia BMC-urilor Procity 12, Den-urile vor dispare treptat de pe trasee. Astazi au avut insa reprezentanti atat la trasee cat si la cursele conventie. 

De dragul vremurilor frumoase, de odinioara, de dragul amintirilor pe care le-am strans alaturi de colegi si totodata prieteni de suflet, oameni de calitate, profesionisti imposibil de uitat, de dragul acelor momente superbe pe care actuala conducere - din punctul meu de vedere - le-a amestecat si le amesteca in noroi de aproape doi ani, urarile mele vin de acolo de unde a apus bucuria, cu speranta ca aceasta sa se reaprinda peste curtea autobazei 1. 

Asadar, dragi prieteni. fosti colegi si pasionati: nu v-am uitat si nu am sa va uit niciodata. Va doresc tot binele din lume, alaturi de familii, alaturi de cei dragi, multa sanatate si rabdare la locul de munca, va doresc speranta si ambitie in zilele mai dificile si un zambet frumos in zilele linistite. Si daca e sa mai doresc ceva, de data asta pentru mine, e sa ne gasim sanatosi la o bere sau la bordul masinilor de serviciu si sa povestim de-ale noastre asa cum obisinuiam in vremurile frumoase. 
La Multi Ani!


De Revelion, "artificiile" au inceput mai devreme la Galati

In data de 31 decembrie 2019, in jurul orei 19:15, un alt autobuz al societatii de transport public local de persoane a luat foc in timpul serviciului. Autobuzul deservea traseul 28 si in momentul in care a luat foc se afla pe strada Henri Coanda, indreptandu-se spre terminalul din Bariera Traian. 


In ultimii ani, este al 7-lea (!!!) autobuz care se aprinde in traficul local galatean. GL-08-LTH -  protagonistul evenimentului neplacut de ieri noapte - a fost achizitionat S.H. de Transurb Galati in anul 2010 si avea aproape 21 ani de serviciu. 

LTH este al patrulea autobuz care ia foc din lotul de S.H.-uri achizitionat de Transurb in anul mentionat anterior. Pe langa acest model, Den Oudsten B96, din 2012 si pana in prezent au mai ars doua DAF Berkhof, achizitionate tot S.H. in anul 2014 si un MAZ 203, achizitionat nou in anul 2008.
  
Prin urmare:

-in data de 14 decembrie 2012, GL-08-LTT a luat foc dupa plecarea din statia de la Spitalul Judetean. Dupa interventia mai multor participanti la trafic, incendiul a fost stins. LTT a fost reparat si a circulat pana in vara lui 2019;


-pe 26 noiembrie 2014, GL-08-LTJ s-a aprins in terminalul de la Complexul Siret. Incendiul a fost stins de pompieri iar autobuzul retras din circulatie si ulterior casat;


-4 aprilie 2015, orele pranzului: GL-08-LTR ia foc pe strada Brailei, in dreptul Casei de Cultura a Sindicatelor. Din nou, interventia pompierilor lichideaza incendiul iar dupa reparatiile necesare, autobuzul revine la traseele locale pentru inca aproape doi ani;


-A fost randul lui GL-09-YNL sa se aprinda ca o torta in noaptea de 20.08.2017, in Tiglina III (zona Minion), la ultima sa cursa spre Gara C.F.R. Interventia prompta a pompierilor a facut ca acest autobuz sa mai primeasca o sansa in atelierele de reparatii ale Autobazei 1. YNL circula si astazi in regimul de transport public local;




-In 01.03.2019, GL-09-YMV, coleg de lot cu YNL s-a aprins in fata atelierelor de Revizii Tehnice din Autobaza 1. Si acesta a fost reparat, iar carcasa posterioara si luneta au fost preluate de la un autobuz aflat la casare (DDH). 





-Cateva luni mai tarziu, mai exact in seara zilei de 15 septembrie 2019, MAZ-ul GL-66-PMG (624) a fost mistuit de flacari in timp ce se retragea pe strada Tunelului spre Autobaza 1. Autobuzul fusese scos de la traseul 10 (Cart. Dimitrie Cantemir - Damen) in urma unei defectiuni semnalate de catre conducatorul auto. Dauna a fost totala, din autobuz nu au mai ramas decat componentele metalice precum si cateva elemente de masa plastica ce au putut fi salvate in urma interventiei pompierilor;









-LTH inchide anul 2019 cu o intrebare: Daca autobuzele cele noi, adica BMC-urile sunt in serviciul calatorilor, de ce la un traseu lung si deseori aglomerat, precum 28 (Micro 19 - Bariera Traian) nu a fost introdus un astfel de exemplar in loc de LTH? Autobuzele Den Oudsten B96 (din care face parte si LTH) sunt destul de obosite pentru a rezista la trasee cu solicitare maxima. 

Pe fundalul acestor evenimente neplacute se contureaza lipsa pieselor de schimb cu care se confrunta mecanicii. Degeaba ai profesionisti daca acestia nu au la dispozitie echipamentele si piesele necesare pentru a asigura buna functionare a unui mijloc de transport. De multe ori, pentru supravietuirea parcului auto, s-au luat piese de la autobuzele casate (pentru ca greu se gasesc bani pentru comandarea pieselor noi dar se gasesc pentru promovari excesive de imagine si alte aspecte care isi pierd din valoare atunci cand societatea in sine are alte nevoi principale de indreptat) iar rezultatele s-au vazut si continua sa se vada. 

Da, e frumos si civilizat sa rulezi cu autobuze noi, moderne dar sa nu uitam si de cele vechi, atata vreme cat inca mai sunt folosite in slujba calatorilor.