marți, 28 iulie 2015

În traseu…

MAZ-ul 603 (GL-45-PMG) a cedat astăzi la intersecția străzilor Navelor cu Portului. Deh, după atâta căldură, te mai ia și cu leșin…
Mașina de intervenție a fost Den-ul LAI (ex den Haag – 192) care a adus profesioniștii pe teren. Problema s-a rezolvat în cel mai scurt timp posibil: 603 a fost “resuscitat” cu succes și a revenit în circuitul de transport urban.
 



luni, 27 iulie 2015

Al doilea lot de Berkhof-uri

În prezent, în parcul auto al regiei de transport local se află patruzeci de autobuze DAF Berkhof SB 250 Jonckheer, venite în două loturi. Primul a fost compus din douăzeci de autobuze care au activat pentru Novio, Nijmegen iar cel de-al doilea, din altele douăzeci dintre care patru au lucrat pentru Novio și au fost trimise la suplinire pentru den Haag (ex-401 – ex-404) iar celelalte șaisprezece au deservit GVB Amsterdam (cele două roșii au asigurat cursele pentru aeroportul Schiphol iar restul – în schema de culoare alb-albastru au fost utilizate în regimul urban).
Din cel de-al doilea lot, primele Berkhof-uri care au ieșit la trasee au fost cele ex-den Haag, roșiile pentru Schiphol precum și fostul 220 de la GVB. Au trecut câteva săptămâni până ca și restul colegilor să ia contact cu circuitul local gălățean. Unele mașini au necesitat câteva reparații, reglaje și verificări suplementare iar la altele încă se mai lucrează. Cert este că, nici una nu va ieși din curtea Autobazei 1 până ce profesioniștii nu vor garanta siguranța, confortul și eficiența lor.
DCX, DDB, DDE, DDH, DDI, DDJ și DDK sunt primele din cel de-al doilea lot care au ieșit la locale. Pe urmă, începând de  săptămâna trecută, au ieșit EGY, EGZ, EHB, EHC și EKN.
Le așteptăm și pe EHA, EHD, EKK, EKL, EKM, EKO, EKP și EKR.
Mai jos, EHB și EKN surprinse astăzi dimineață, în cursul serviciului:
 




sâmbătă, 25 iulie 2015

miercuri, 22 iulie 2015

Între timp… în Piața Centrală

Faptul că lucrările de modernizare pe strada Traian avansează într-un ritm alert e un aspect pozitiv. Din păcate, acestea respectă o structură învechită…
Adică, vom avea ceea ce am avut, însă fără nici o șansă logică de schimbare.
Cel mai bine ar fi fost o deviere a liniei de tramvai pe lângă parcarea subterană și Halele Noi, cu un terminal dotat corespunzător, înainte de bucla de întoarcere. Însă, în prezent, o astfel de modificare ar însemna cheltuieli substanțiale, “ocrotite” de birocrație…
În Epoca de Aur, această problemă ar fi fost una minoră; în… Epoca de Azi, datorită incompetenților aflați în posturi pe care nu le înțeleg responsabilitatea, logica și semnificația, nu suntem capabili să trasăm o minimă modificare.
Un tramvai KT-4D sau un ZGT are patru uși de acces, o articulație și o oglindă exterioară dreapta care să informeze vatmanul de momentul când poate pleca în cursă atunci când toți călătorii se află în salon. În bucla din Piața Centrală, vatmanul vede doar două uși… Și așa va fi și după modernizare!
Schimbăm și totuși… nu schimbăm nimic.
 




 

marți, 21 iulie 2015

Strada Mihai Bravu își pierde din istorie

Mi-aș fi dorit ca orașul meu să păstreze legătura aceea dintre trecut și prezent, legătură care să vorbescă despre evoluție, principii, sacrificii… Dar unele dorințe sunt sortite eșecului.
Edilii care știu cu adevărat cum să-și îndeplinească sarcinile sunt deschiși la opiniile publicului, țin cont de ele și caută să le îndeplinească. De asemenea, ei încearcă să promoveze și să dezvolte orașul pe care îl reprezintă. Din păcate, Galațiul n-are edili. El este condus de un grup de indivizi plictisiți, puturoși și puși doar pe căpătuială. Pentru aceștia, istoria precum și logica unor lucrări de modernizare (și de bunsimț!) nu există.
Strada Mihai Bravu a fost una dintre primele străzi ale orașului nostru pe care au alergat primele tramvaie. Se întâmpla la începutul anilor 1900… A existat o perioadă când tramvaiul străbătea în întregime această stradă și avea terminal lângă Grădina Publică.  Au trecut două războaie mondiale iar oamenii cu suflet și respect față de urbea noastră s-au implicat pozitiv pentru refacerea și dezvoltarea transportului electric.
Pe urmă… epoca de aur și perioada de maxim a tramvaielor gălățene. Strada Mihai Bravu asigura circulația tramvaielor din/spre principalele cartiere și întreprinderi spre/din Gara C.F.R. Se circula pe scara bătrânelor Timișuri 2 și Tatrelor T3R încă de la plecarea de la capăt de linie…
Și astăzi, trasee precum 36 (Comat – Gara C.F.R.) , 37 (Micro 19 – Gara C.F.R.) și 38 (C.S.G. – Gara C.F.R.) s-ar fi bucurat de succes! Dar… nu sunt ochi care să vadă, nu sunt minți care să înțeleagă! Mi-e silă să vorbesc din nou despre acele relații cu ajutorul cărora, oameni incapabili dar născuți sub o stea norocoasă ajung la conducerea acestui oraș, oameni pe care nu-i doare nici măcar în cot de vocile celor pe care ar trebui să îi reprezinte.
Se pare că vom mai îngropa o filă de istorie… Și totodată, un episod ce ar fi putut fi modernizat într-un mod excepțional! Cât de frumos ar fi fost un terminal nou, cu peroane, lumini, și casă de bilete pentru “electricele” 36, 37 și 38! Dar nu, borfașii care ne conduc, au ales varianta “muls cu explicații jenante”… Case care se dărâmă?! Pe bune?! Păi dacă nimeni nu investește în ele, cum naiba să nu se dărâme??!! Infrastructură precară?! O modernizare de genul celei realizate pe străzile Asachi – Oțelarilor ar fi fost soluția ideală!
E trist că murim încet. Și e trist fiindcă acceptăm așa ceva. În seara asta, am găsit strada Mihai Bravu închisă între intersecțiile cu străzile Basarabiei și Gării… Se scot bordurile precum și liniile de tramvai.
 


joi, 16 iulie 2015

Am promis…

Într-o postare anterioară menționam despre Berkhof-ul DDE și reclama pentru Synovo: iată-l surprins astăzi, la traseul 34, în… “uniformă portocalie”. După cum spuneam: “un centru medical și patru autobuze cu patru reclame diferite…
 



miercuri, 15 iulie 2015

În Piața Centrală

Lucrările de modernizare avansează; și la sfârșitul acestei veri se anunță ca liniile de tramvai 7, 8 și 44 vor fi din nou active…
 




duminică, 12 iulie 2015

YNI e tot pentru Synevo

Un centru medical și patru autobuze cu patru reclame diferite… Le-am văzut pe Den Oudsten-ul LTO și pe MAZ-ul 624. Astăzi e rândul Berkhof-ului YNI (și, în curând, îl vom vedea și pe DDE).
 


joi, 9 iulie 2015

LXD a ieșit la pensie

Început de lună, sfârșit de activitate… Încă un midibuz Prestij a tras în “țarcul cu iarbă verde”: LXD.
A venit acel moment când fotografiile vin să vorbească despre cariera sa îndelungată:
 






marți, 7 iulie 2015

Și Flanco și-a “tras” autobuz

DDK este cel de-al doilea autobuz din ultimul lot de Berkhof-uri achiziționat de la Womy care primește material publicitar. Așadar, ambele “ex- roșii de Schiphol” și-au schimbat vestimentația: DCX e pentru Mareea iar DDK promovează retailer-ul Flanco
 



luni, 6 iulie 2015

Den Oudsten-urile… doar C.S.G.-ul!

Luna iulie debutează cu o nouă organizare a flotei de motorizate a Autobazei 1: astfel, la traseele locale ies autobuzele MAZ 203, Berkhof-urile SB 250 și midibuzele Guleryuz Cobra GD160 iar cursele convenție către C.S.G. aparțin doar Den Oudsten-urilor B96.
Cu puține excepții, conducătorii profesioniști recent angajați de Transurb au fost nominalizați pentru “coloana de convenții” iar veteranii au migrat pe mașinile care deservesc circuitul urban. Din punctul meu de vedere, ideea este bună; nou-veniții se acomodează treptat cu programul de lucru precum  și cu autobuzele, iar momentul ales este perfect – dat fiind faptul că în perioada lunilor iulie – septembrie se circulă după graficele estivale care implică un număr redus de mașini.
Până la “marea revoluție din transportul public gălățean”, amânată pentru primăvara anului 2016, Transurb-ul își face temele din timp și-și pregătește echipa necesară.
Se anunță o vară fără Den Oudsten-uri… Și un viitor la care se lucrează cu pași mici dar importanți și totodată eficienți.
 


duminică, 5 iulie 2015

E rândul lui YMU la ședința foto

Astăzi, pe parcursul activității sale la traseul 34, fostul Novio 1720 și-a făcut puțin timp pentru câteva fotografii de prezentare. Cei care au avut ocazia să călătorească în salonul său probabil c-au remarcat curățenia, modul silențios de funcționare, geamurile cu deschidere laterală, sistemul de iluminare al salonului – activ integral – precum și profesionalismul titularilor săi care, pe lângă cursele sigure oferite și pe lângă modul în care se implică în activitatea mijlocului de transport, sunt mereu corecți, politicoși și răbdători.
Am avut la dispoziție zece minute alături de YMU… Și nu a fost nimic programat - întâmplarea a făcut să ne vedem în terminalul de la INTFOR. Las fotografiile să vorbească…
-exteriorul:  







-salonul:













 
-cabina: