Lasand prezentul cu traseele sale aflate intr-o continua schimbare, cu mijloacele de transport moderne, recent achizitionate si promovate in scurt metraje, la bordul carora se afla soferi profesionisti, politicosi si imbracati corespunzator, intr-o tinuta eleganta, placuta dar alaturi de un director general caruia ii place afirmarea in mass-media, deschidem in aceasta seara arhiva societatii de transport public local cu un episod din anul 1985.
Vor mai fi si alte materiale originale, pornind din trecut si cu bataie lunga - pana in prezent. Dar deocamdata, sa ne indreptam pasii spre nostalgia trecutului.
Dupa cum spuneam: anul 1985. In acea vreme, transportul public galatean se desfasura cu autobuze si tramvaie. Existau 26 trasee de tramvai - aflate in expansiune - si 26 trasee de autobuz.
In ceea ce priveste dezvoltarea retelei de tramvai, linia 49 avea sa fie rebotezata 53 si modificata odata cu aparitia liniei 48 . Traseele 45 si 47 aveau sa fie suspendate si inglobate in alte rute electrice iar altele, precum traseul 40, aveau sa sufere modificari.
La reteaua de autobuze, modificarile au aparut mai tarziu. In acele vremuri, se spune ca traseele motorizate erau mult mai stabile decat cele electrice. Si asa a si fost pana la introducerea troleibuzului, in anul 1989 cand au inceput sa apara primele schimbari majore.
Inca din 1983, economia Epocii de Aur avea sa stabileasca doua criterii eficiente - pentru acea perioada - in ceea ce privea activitatea mijloacelor de transport de pe teritoriul Romaniei: introducerea buteliilor cu gaz metan si aplicarea programului variat pentru orele de varf si perioadele cu flux mediu si redus de calatori dintre orele de varf. La Galati, au existat, dupa cum povesteam si-n materialele anterioare, trasee scurte, ale caror capat era mutat in centrul orasului pentru economisirea carburantului. Desigur, chiar si-n acele perioade, legaturile cu capetele de linie principale ramaneau asigurate dar la o frecventa de timp mai redusa iar in timpul week-end-ului existau trasee speciale.
Nu putem spune ca transportul local din anul 1985 era satisfacator. Nu. Nici pe departe. Se calatorea pe scarile autobuzelor si tramvaielor iar cozile din statii erau uneori la fel ca cele de la lapte, carne sau paine. Atunci era un orizont inchis. Acum e un orizont liber. Lipsesc doar mintile luminate care sa invete din trecut ceea ce pot imbunatati azi. Din pacate, nu se vad aceste minti.
Stii ce inseamna sa promovezi cu adevarat ca... boss atat in plan real cat si intr-un banal material publicitar al unei societati pe care o ai in subordine? Cu siguranta nu doar un chip zugravit pentru o prezentare eleganta. Daca stii sa tii alaturi si sa respecti o echipa, daca stii sa cunosti oamenii cu care lucrezi si sa ii respecti pentru calitatile lor si sa fii in preajma lor cu o vorba buna, ca OM, ai de castigat. Nimic nu se face in mod individual. Dovada si acest material.