luni, 30 mai 2011

Şi CIJ a avut probleme

Tot astăzi... Rulând la traseul 29 (luna asta a fost titular la această linie!) s-a trezit c-o uşă blocată... Este vorba de cea de-a doua uşă care nu a mai răspuns la comenzi. Prin urmare, CIJ s-a retras lăsând loc unei alte Cobre: CKW.
Iată-l pe CIJ fotografiat în cursul acestei luni; titular la 29.


TZG, dublă solicitare

Astăzi, două maşini au cedat la trasee. Primul, MAZ-ul 603, în staţia din Ţiglina I (Bârlădeanu). Autobuzul a necesitat tractate, personalul care a venit cu Asistenţa Tehnică („abandonată” în capătul staţiei din Ţiglina II) a trebuit să-l ducă la autobază. Problema: s-a spart răcitorul de ulei. Lichidul a curs pe curele şi de aici... N-are rost să mai intru în detalii. 603 a primit răcitor nou şi a devenit funcţional.
În cursul serii, în Mazepa I, în preajma staţiei de la Agenţia de Voiaj, s-a „cufurit” şi DAB-ul FRC. Ultimul mohican din rândul Rocar-urilor 112 a fost din nou la datorie iar personalul de serviciu a reuşit de această dată să evite utilizarea „ştăngii” de tractare; FRC a plecat înainte, spre autobază iar TZG a mai întârziat la un... semafor. Se pare că probleme au fost de natură electrică.
Mai jos, fotografii pe care le-am realizat la primul incident:




duminică, 29 mai 2011

I.S.P.A. îl „concediază” pe 622

MAZ-ul 622 (GL – 75 – PMG) are din nou probleme cu unul dintre geamuri... Dacă ar fi să citez un prieten de-al meu, de la Transurb, „E suficient să tragi un stuchi într-o fereastră de MAZ şi iată că e fisurată!
Calitatea îşi spune cuvântul... În fine, 622 a primit o piatră de la lucrătorii I.S.P.A. într-unul din geamurile laterale şi a fost retras. Să sperăm că absenţa sa nu va fi de lungă durată. Iată o fotografie recentă cu acesta realizată la începutul lunii mai...

marți, 24 mai 2011

Ornamentele la DAF-uri: roşu, între aspect plăcut şi necesitate

Sunt mai multe aspecte pe care le am în vedere atunci când vorbesc despre modul în care şoferii îşi respectă autobuzele pe care lucrează. Cele mai răsfăţate sunt, bine şi înţeles, DAF-urile unde, autocolantele roşii au ajuns un trend...
Avem deocamdată, cinci autobuze DAF cu autocolante dintre care, patru au optat pentru roşu iar al cincilea pentru negru „discret”. Cele patru sunt: LSL, LSV, LTB şi LTE. Deocamdată. LSI este cel cu autocolantele negre (îl voi prezenta într-o altă postare).
LSL a dat startul iar LSV a fost următorul care a adoptat autocolantele roşii pe uşi şi-n zonele extreme (frontal respectiv posterior). Acum ambele au un aspect mult mai plăcut (părerea mea). În cazul lui LTB şi al lui LTE, autocolantele postate au fost din necesitate: LTE are geamul primei uşi sparte (de-aia are un ditamai autocolantul pe acest geam) iar LTB s-a ales cu unul dintre geamurile ultimului canat spart în urma unui incident şi prin urmare a necesitat şi el două ornamente, măcar „de dragul simetriei”.
Să vedem şi cele patru autobuze care au optat pentru roşu:





sâmbătă, 21 mai 2011

Den Oudsten Bussen: B96 – modelul care a impresionat Galaţiul

Nu sunt vorbe mari, sunt concluzii la care o parte dintre gălăţenii care apelează la transportul în comun au ajuns după mai bine de jumătate de an de când celebrele „alb-roşii” evoluează în circuitul urban.
Pe mine m-au vrăjit de cum le-am văzut... Toată acea răbdare concretizată pentru redarea celor mai fine detalii! Mi-aş dori ca regia de transport locală să investească şi-n viitor asupra unor astfel de... S.H.-uri fiindcă aceastea dau clasă prezentului din toate punctele de vedere!
Îmi amintesc de zilele premergătoare sosirii acestor autobuze; s-au înscris mulţi şoferi pentru titularizare deşi majoritatea nu ştia mai nimic despre acest model (poate câteva informaţii, „din auzite”). Ei bine, cei care au ales DAF-urile au riscat şi-au câştigat!
De când au primit autocolantele cu numerele de parc (varianta clasică – postarea integrală a numărului de înmatriculare) m-am străduit, în limitele timpului disponibil, să surprind aceste bijuterii la muncă. Mi-a trebuit mult timp şi multă răbdare; şi iată că într-un final am reuşit să realizez prezentarea mult dorită... Sper să vă facă plăcere, dragi pasionaţi!
Iată şi adresa unde puteţi viziona prezentarea acestor autobuze: http://www.youtube.com/watch?v=4riXLHUUdKY

marți, 17 mai 2011

XDL – debut cu timiditate

Maşină bună dar menajată (e normal, în prezent are doar un singur titular). N-am reuşit încă să m-apropii de ea. Din ceea ce am văzut aşa, în treacăt, pare un come back serios, efectuat cu multă răbdare şi iscusinţă.
XDL şi-a pierdut semnalizările laterale, existente deasupra apărătorilor (mecanicii n-au avut cu ce să le înlocuiască) iar cele posterioare au primit capace noi (şi modificate). În rest... iluminarea exterioară este funcţională integral iar maşina are un comportament bun în trafic.
Poate c-ar trebui s-amintesc că ultimul lot de midibuze achiziţionat de Transurb Galaţi avea câteva particularităţi faţă de colegii din loturile anterioare: un bec suplimentar de iluminare a salonului în zona inferioară (după axa A, orientare centrală pentru culoarul dintre scaune), geamuri mediane cu deschidere completă (câte unul pe fiecare parte) şi desigur, grupul de semnalizatoare de care am vorbit mai devreme, precum şi cel de gabarit (iluminare de orientare – cum mai este cunoscut).


Un traseu, o amintire

Este vorba despre... experimentul 23 care nu s-a putut bucura de longevitate. Dacă ar fi să privim în istoricul traseelor locale din Galaţi, 23 a beneficiat de trei forme nefericite (care nu prea s-au bucurat de clienţi). Ultima încercare a fost propusă de gălăţeni şi înfrânată de privaţi sau... mai precis de organizarea urbană din mai, 2010, care a făcut ca linia privată 84 să se impună prin frecvenţă. 23-ul o avea de patruzeci de minute iar ruta sa aproape se suprapunea peste cea de maxi-taxi... Aşadar, ce nebun ar sta minute în şir la un autobuz când poate sta de patru sau chiar de cinci ori mai puţin optând pentru serviciile private, mai ales atunci când ieşi cu sacoşele pline de la REAL?!
Voi recunoaşte că 23 a avut şi zile bune... mai precis în perioada sărbătorilor. Îmi amintesc că anul trecut a fost necesară introducerea DAB-urilor pentru a face faţă mulţimii care intra sau părăsea REAL-ul...
Prin urmare, ajung la două concluzii care poate ar face ca 23-ul să se aprindă din nou pe afişajele mijloacelor de transport ale Transurb-ului:
-modificare de itinerar care să nu se suprapună într-un procent semnificativ cu traseele privaţilor (poate ceva de genul REAL – INTFOR);
-modificare de frecvenţă (40 de minute parcă te îndeamnă să iei maxi-taxi şi nu autobuzul!).
De fiecare dată când ajung la REAL privesc la staţia care a fost amenajată pentru călători, chiar în parcarea K a hypermarketului; culmea ironiei, staţia are un aspect total diferit de cele clasice, răspândite prin oraş: aici avem 10 locuri, probabil pentru cei dispuşi s-aştepte autobuzul pentru aproape trei sferturi de oră. Cândva toate acestea erau ocupate... Acum, la frecvenţele privaţilor de la 62 şi 84, aşteptarea se dovedeşte, în majoritatea cazurilor, inutilă... Deh, amprentele trecutului par exces de zel pentru prezent.

vineri, 13 mai 2011

O „brazdă” filmată la 31

Adică o juma' de tură... Am preferat să postez returul de la acest traseu, concretizând o călătorie relaxantă, de câteva minute. Iată adresa: http://www.youtube.com/watch?v=TlNxvxD15WM
De asemenea, mulţumesc colegului care mi-a permis să realizez această scurtă prezentare.

MAU cel scump la vedere

(această postare a fost publicată în data de 12.05.2011. Din cauza unor defecţiuni a trebuit s-o repostez astăzi)
Având în vedere repartiţia actuală a mijloacelor de transport, midibuzele Isuzu şi Prestij au o activitate... fragmentată. Nu l-am mai remarcat de multă vreme pe MAU în regimul local. Se spune c-a fost „bolnav”...
Astăzi a apărut însă la 11 într-o stare grozavă de funcţionare, dorind probabil să demonstreze că al doilea traseu – ca importanţă – din Galaţi poate fi oricând suplinit cu succes de-un veteran.



S-a întors şi 624

(această postare a fost publicată în data de 12.05.2011. Din cauza unor defecţiuni a trebuit s-o repostez astăzi)
Astăzi, acest MAZ a deservit traseul 17 într-o condiţie excelentă. Doar urmele „plasturilor” rămase în zona superioară a parbrizului vorbesc, asemenea unor cicatrici, despre absenţa sa. În momentul prezent, toate cele 30 de autobuze MAZ sunt funcţionale.


luni, 9 mai 2011

Re-entry: Oglinzile Albe

Astăzi a ieşit, în sfârşit, la traseul 102, cel mai bolnăvicios troleibuz MAZ din lotul celor 10 achiziţionate de Transurb. Acesta revine după... a patra absenţă majoră din peisajul urban şi putem spune că, în privinţa şederii în autobază, a bătut recordul deţinut până nu de mult timp, de colegul de lot 1409.
Dar iată că 1409 s-a ales până la urmă cu doi şoferi pricepuţi care-l menţin activ într-un mod corespunzător şi... nu rămâne decât să sperăm că şi Oglinzile Albe vor fi la fel de norocoase (mai jos, o fotografie pe care am făcut-o astăzi).  
L.E. : de menţionat că şi MAZ-ul absent de care aminteam într-una din postările anterioare (616), a revenit de vreo două zile în circuitul urban deşi, din câte am observat, şoferii titulari încă nu l-au luat în primire.


duminică, 8 mai 2011

Un scandal mocnit

Am mai discutat despre problemele existente între conducere şi şoferi... Iată însă că acestea se accentuează pe zi ce trece, şi asta datorită unei sămânţe mai vechi, care a încolţit în ură: e vorba despre ultima grevă a şoferilor, care a nefericit imaginea conducerii, şi, de ce să nu recunoaştem, chiar a stârnit un oarecare grad de panică! Acum, conflictul trăieşte în sânul autobazei... Din teamă? Din răzbunare? E greu să ne pronunţăm, dar cert este că acesta rupe relaţiile dintre lideri şi profesioniştii volanului. Norocul conducerii este că şoferii nu sunt, în momentul de faţă, uniţi aşa cum se cuvine... Unii îşi apără drepturile şi cred în ideologia colectivă pe când alţii sunt speriaţi de... concedieri. Aici e fisura, aici e punctul slab, uşor de exploatat de cei vicleni!
În aceste împrejurări, nemulţumirile nu-şi vor găsi niciodată ecoul necesar şi e păcat ca o răzbunare internă să afecteze funcţionarea coerentă a principalului operator de transport local, mai ales după toate lucrurile frumoase cu care a reuşit să ne impresioneze Transurb-ul!
Mi-am dorit enorm de mult să lucrez la autobază, pe teren sau la birouri dar nimeni n-are interes să promoveze un apărător al şoferilor! Mi-aş fi dorit să contribui la întărirea unor legături pierdute, mi-aş fi dorit ca toată lumea să fie mulţumită dar prezentul nu-mi este favorabil... Asta e, în Galaţi, majoritatea viselor nu vor deveni niciodată realitate... Nu e ca-n celelalte oraşe şi regret disensiunea creată între cooperarea cu caracter constructiv şi interesele pe care le cunoaştem prea bine...
Trudesc ceva oameni în conducere, ceva oameni care ar trebui sprijiniţi cu pasiune, dăruire şi interes pentru transportul local. Poate alţii vor avea mai mult succes la... angajări. Eu voi continua să fiu de partea şoferilor, aşa cum am fost şi până acum. Şi sper să nu supăr pe nimeni...

vineri, 6 mai 2011

Bulevardul Siderurgiştilor

Intrând în staţie...

Din nou despre afişajele DAF-urilor

Dacă peste afişajele defecte ale DAB-urilor s-a aşternut liniştea iată că şi la DAF-uri această problemă intră într-un con nefericit de umbră: cele funcţionale sunt folosite iar cele defecte sunt înlocuite cu clasicele plăcuţe sau foi A4. Mi-ar fi plăcut să văd toate cele 30 de afişaje funcţionale şi sper că treptat, cineva va continua să-şi dea interesul în această privinţă. Ce s-a putut repara s-a reparat deci iată-ne în punctul în care, pentru a avea tot lotul „funcţional digital” facem apel la fonduri... Adică trebuiesc piese sau chiar afişaje noi dar finanţele ne omoară!
Titularii de DAF-uri au la dispoziţie o fişă în care sunt notate poziţiile pentru fiecare traseu, respectiv cursele speciale sau alte cazuri. Desigur, mă refer la maşinile care pot prezenta numărul de linie şi destinaţia... Unul dintre colegii şoferi a postat această fişă deasupra bordului pentru o mai bună sincronizare; iat-o în fotografia de mai jos, alături de... programator.



miercuri, 4 mai 2011

628, la apel!

628 sau GL-72-PMG (conform numărului de parc şi totodată de înmatriculare) este MAZ-ul meu preferat şi asta fiindcă, până în prezent a avut parte de doi şoferi responsabili, care au ştiut să-l îngrijească. Aici este vorba despre ceea ce susţineam într-o postare anterioară şi anume modul în care titularii se comportă cu mijloacele de transport pe care îşi exercită meseria, acea relaţie de responsabilitate şi totodată de pasiune dintre conducător şi maşină. Din acest punct de vedere, 628 este un caz fericit.
Semnele particulare ale acestui MAZ sunt, în prezent, semnalizatoarele laterale subţiri precum şi „tatuajul” DEUTZ postat în partea frontală. Pe lângă acestea mai adăugăm autocolantul negru, discret, postat în partea superioară a parbrizului. Salonul se prezintă îngrijit, singura excepţie fiind urmele de graffiti lăsate de cei lipsiţi de educaţie. Degeaba şterg şoferii panourile, geamurile sau banchetele; azi e curat, mâine apar altele...
La 628 se mai poate remarca un aspect care face cinste titularilor: relaţia cu pasagerii, relaţie pe care în prezent o promovează destul de puţini şoferi. Nu e vorba doar de acea... politeţe forţată ci de un răspuns sau o explicaţie prietenoasă sau un gest de bun-simţ care este mereu apreciat de cei din salon. Contează atunci când cineva te respectă şi te tratează ca om.
Iată câteva fotografii recente cu 628. Şi nu în ultimul rând, din toată inima, sincere felicitări titularilor acestui MAZ ; sper să rămână la fel de amabili şi prietenoşi cu pasagerii chiar dacă, uneori, lucrurile nu merg tocmai cum îşi doresc. Firea omului e dificilă uneori şi-ţi pune răbdarea la grea încercare.




Lipseşte 616

Nimic grav în ceea ce priveşte soarta acestui MAZ (GL-57-PMG): are un geam spart (zona laterală) şi după înlocuire va reveni în circuitul urban. Până atunci, se bucură de un mic concediu.
O scurtă constatare: majoritatea MAZ-urilor au probleme cu geamurile care, spre deosebire de cele ale celorlalte mijloace de transport deţinute de Transurb, par subţiri şi deci fragile. Majoritatea autobuzelor şi troleibuzelor MAZ au avut parbrizul spart (unele chiar de două ori) iar vina aparţine atât proiectanţilor cât şi fabricanţilor pentru soluţia promovată respectiv calitatea materialului realizat.
Dar să revenim la 616... Iată câteva amintiri:
-poza 1: 616 în autobază – pe vremea când primise celebrele autocolante roşii (care au năucit pensionărimea) – poză realizată în data de 11.04.2009;
-poza 2: 616 în staţia Autogară – se renunţase la autocolantele roşii şi se revenise la clasica hârtie prinsă în geam. E limpede ce ochi mari trebuia să facă tanti de la IT 10 (pe vremea când acesta era funcţional şi se ocupa cu verificarea maşinilor din trafic) – poză realizată în data de 06.09.2009;
-poza 3: 616 plecând din staţia de la Trei Star – de mai bine de un an primise, pentru identificare, autocolante negre cu numărul de înmatriculare, pentru ca să nu se mai creeze confuzii. Poza a fost realizată în data de 31.12.2010.




Pană de curent

S-a întâmplat astăzi dimineaţă, chiar în cursul orelor de vârf, dar s-a intervenit cu promptitudine iar nesincronizările de la 102 şi 104 au fost acoperite. Menţionez faptul că la traseul ce asigură legătura între Micro 19 şi Parcul C.F.R. orele de maximă vânzoleală urbană sunt cel mai greu de suportat, maşinile circulând pline până la refuz şi orice întârziere se face simţită...
Azi dimineaţă, o parte din „marea adunare” strânsă în staţia de la Judeţean privea cu jind la troleul care se odihnea pe sensul opus iar o alta bodogănea vremea, defecţiunea, conducerea Transurb-ului, soarta, fatalitatea... Bine că a venit repejor un autobuz MAZ şi mai apoi un DAB care se pună punct dezbaterilor.
În poza de mai jos, subiectul de... cancan, rămas în pană de curent: 1280.


luni, 2 mai 2011

Una dintre stelele Transurb-ului

De-alungul timpului, priceperea unor şoferi s-a concretizat asupra maşinilor pe care-şi efectuează serviciul. Am avut, în cursul ultimelor decenii, câteva autobuze care au avut, au şi vor avea viaţă lungă datorită modului în care titularii s-au ocupat de ele. Iată o listă cu cele mai întreţinute midibuze/autobuze ale Transurb-ului pe care am întocmit-o funcţie de propriile observaţii precum şi funcţie de informaţiile primite:
MKG, BZE, TZGreprezentanţii ROCAR-urilor 112;
YUE şi GGIreprezentanţii ROCAR-urilor U 312 B;
PNN şi PNOreprezentanţii ROCAR-urilor U 412 (ROCAR DeSIMON);
WZL, WZN, JTD, XDMreprezentanţii ISUZU;
MKN, MKPreprezentanţii PRESTIJ;
UEE, UXCreprezentanţii COBRA;
DWH, DWK, DWN, FPU, FPV, FPY, FREreprezentanţii DAB;
37PMG, 39PMG, 42PMG, 43PMG, 45PMG, 48PMG, 57PMG, 58PMG, 72PMG, 76PMGreprezentanţii MAZ;
LSI, LSJ, LSL, LSN, LSV, LSZ, LTN, LTWreprezentanţii DAF.
Dintre toate acestea – sper să nu se supere nimeni – trofeul pentru cea mai îngrijită maşină de până acum revine... Cobrei UEE. Ambii şoferi care au fost titulari pe ea au tratat-o ca pe o regină şi au dotat-o cu de toate. În plus, UEE şi VOE sunt singurele Cobre care au fost dotate cu tahometru, fapt ce le permitea să fie închiriate de Transurb pentru diferite excursii extrajudeţene.
VOE a fost mereu eclipsat de UEE... Aici e vorba şi de timpul pe care şoferii îl petrec alături de maşinile lor, precum şi de echipele de muncitori care se ocupă şi care le întreţin.
Pe Cobra câştigătoare o puteţi recunoaşte de la distanţă, datorită becurilor portocalii funcţionale pe masca frontală. Asta pe timp de noapte. Pe timp de zi, e mai greu întrucât „fardul” bleu al farurilor corespunde colegului CIJ; aşadar, şanse juma’ juma’. Aspectul exterior? Impecabil! Toate becurile gabaritice (precum şi cele agabaritice) au fost mereu funcţionale, profesionalismul şoferilor a ferit maşina de incidente iar culoarea albastră a mai triumfat odată asupra jenţilor... Interiorul? Tot impecabil, poate exceptând un mic incident care a dus la schimbarea rândului de banchete din zona posterioară. În rest, condiţii ireproşabile de transport pentru călători.
Şoferii s-au ocupat şi de confortul personal: UEE este singura Cobră care are sistem de aerisire şi iluminare „suplementară” pentru „ocupantul cabinei”. Plus clasicele butoane de activare a uşilor direct de la schimbătorul de viteze...




La poziţia fruntaşă ocupată de UEE aderă un nou rival. Este vorba de DAF-ul LSL, mai precis DAF-ul pe care foştii titulari ai Cobrei au ales să-şi continue serviciul. Şi de ce să nu recunoaştem, acest autobuz este unul dintre cele mai răsfăţate din parcul auto al Transurb-ului. Felicitări celor care îl au în grijă!