duminică, 29 martie 2020

De la inaltime...

Week-end la Galati... Masini aflate la datorie, aproape goale, semn ca unii galateni au inteles importanta de a ramane acasa iar altii - mai eroi - au fost disciplinati prin amenzi. Important este ca ACELE PERSOANE care apeleaza la serviciul de transport public local o fac din interes de serviciu sau pentru deplasari limitate. 

RESPECT pentru toti conducatorii auto care se afla in linia intai si misca orasul!




vineri, 27 martie 2020

Din... 1994

Un alt document din arhiva de materiale pe care am reusit sa o strang pana acum infatiseaza incadrarea autobuzelor de la cursele conventie la traseele locale. Foaia dateaza din luna octombrie a anului 1994. 

De mentionat ca in acea perioada existau atat masini care efectuau doar cursele conventie cat si masini care dupa cursele conventie intrau la trasee. Criteriul de departajare era functie de vechimea mijocului de transport precum si functie de starea tehnica a masinii. Chiar si asa, unele autobuze care asigurau doar cursele conventie, se retrageau la autobaza efectuand jumatate de cursa din trasee, in drumul spre garaj. Terminalele vizate erau cele din Micro 19, din Micro 40 respectiv Tiglina III. 




joi, 26 martie 2020

Un traseu pentru doua saptamani - fragment de istorie

Traseul de autobuz 105 dateaza din vara anului 2011 - luna iunie (desi - ca numar ales - mi s-a parut o tampenie, dat fiind faptul ca toate traseele de autobuz erau grupate, la acea vreme, de la nr. 9 la nr. 35 iar cele de la 101 au fost destinate troleibuzelor.). In prezent, acesta continua sa-si dovedeasca eficienta, fiind unul dintre principalele trasee ce pleaca/ajung din/in terminalul din Micro 19.

Odata cu 105 a fost infiintat si traseul de autobuz 106. 

Ideea a vizat doua aspecte: 

-sustinere pentru traseele de troleibuz ( pe atunci operate de 13 troleibuze);
-eficienta in ceea ce priveste transportul de calatori.

... idee ce a venit din trecut, mai precis din cea de-a doua jumatate a anilor '90 fiindca: 

-traseul 105 (Micro 19 - Gradina Publica) era o forma extinsa pe bld. Dunarea pentru fostul traseu 10b deservit din 1995 de autobuzele Rocar U 312 B);

-traseul 106 (Tiglina III - Gradina Publica) respecta in totalitate fostul itinerar al traseului de midibuz 9b, aprobat in 1999. 

Daca traseul 105 s-a bucurat de succes, 106 a rezistat aproape doua saptamani, fiind cel mai scurt traseu de autobuz din toata istoria societatii de transport public local galatean. 



Den Oudten-urile se mentin la datorie

Avand in vedere faptul ca circulatia tramvaielor este temporar oprita din cauza lucrarilor de infrastructura, serviciile oferite de acestea au fost preluate de autobuze. Astfel, din randul autobuzelor, o parte din reprezentantii loturilor de Den Oudsten-uri B96 au inca posibilitatea sa se afirme atat la traseele locale destinate lor, la cele ce suplinesc tramvaiele precum si la cursele conventie. 

Astazi, de exemplu, la traseul de tramvai nr. 39 a fost LST (prezent si zilele trecute la aceeasi ruta), LSZ si LAE au efectuat curse conventie pentru C.S.G. iar LTM a fost activat si deserveste traseul de tramvai nr. 7. 


joi, 19 martie 2020

101... rebotezat 57 pentru Afterlife

A existat si exista o pasiune pentru tramvaiele gestionate de Sectia Transport Electric ca sa se pastreze macar un exemplar din cele ce au slujit urbea noastra. Chiar daca nefunctionale... Conteaza macar o amintire si apreciez acest aspect, in numele tuturor celor care au contribuit si apreciaza o... fila din istoria transportului public local galatean. 

Avem o Tatra T3R... Mai avem si un Timis 2. Oportunistii privesc mereu spre viitor. Realistii nu uita de unde au plecat. Si astfel, din tot ceea ce a fost candva, de la inceputul anilor 80, am mai putea avea o amintire. Cam ciufulita in prezent dar nu greu de reinstaurat pentru viitor: Timis-ul 2 cu nr. de parc 101, schimbat la sfarsitul anilor 2000 cu nr. 57. 

Nu stim cum s-a ales aceasta permutare si probabil ca nu voi/vom sti niciodata. Dar cert este ca inca un fragment din istoria transportului public local ar putea beneficia de un loc de cinste, bine meritat. 

Foto 1: phototrans.eu



Foto 2: in asteptare... 


miercuri, 18 martie 2020

Un MAZ Eton cu ambitie printre Skode

Desi nu arata prea bine in vara lui 2019, calitatile sale au fost evaluate, sustinute si promovate in mod corespunzator... Primul MAZ Eton 203 T care primeste sansa de a-si continua activitatea in slujba calatorilor este 1400 - titularul lotului de electrice made in Belarus, achizitionat in anul 2009. 

1400 are ambitie si promite sa ramana fidel transportului public local de persoane, alaturi de cele 17 troleibuze Skoda 26Tr. In prezent, acesta ruleaza pe cele doua linii "legendare" ale orasului - functie de solicitari. 


marți, 17 martie 2020

Transurb S.A. : aprinde farurile!

De astazi, 17 martie, mijloacele de transport gestionate de societatea Transurb S.A. deservesc calatorii urbei noastre dupa programul zilelor de sambata, duminica si a celor considerate a fi Sarbatori Legale. Facand haz de necaz, cei de la Transurb probabil au ales sa sarbatoreasca virsul Corona prin reducerea numarului de capacitati de transport de pe trasee. 

Pe data de 16 martie, societatea de transport Transurb S.A. a facut cunoscuta aceasta decizie pe site-ul ei: 


...argumentand-o prin faptul ca unitatile de invatamant sunt inchise si prin urmare calatorii sunt putini... Intreb si eu acum, avand in vedere ca la Transurb lucreaza oameni care au vizitat atat orase din Romania cat si din strainatate si au vazut ce inseamna un transport civilizat: ce inseamna calatori putini in opinia dumnealor?! Cumva grad de umplere al mijlocului de transport public local de sub 70%?! Ca asta se tot ofera, din vremurile Epocii de Aur, pe cand se facea reducere la carburanti si pana in prezent, cand autobuzele circula aglomerate! Sa va intreb de ce la traseul 12 circula Karsane si oamenii se calca in picioare inca de la plecarea de la capatul de linie din Piata Centrala?! Nu cred ca in strainatate se merge pe acest principiu si nici in alte orase din Romania!

Pe urma... Galati-ul este unul dintre orasele unde au fost depistate cazuri de Covid 19. S-a facut si se face campanie despre cum sa ne ferim de acest virus. Bine inteles, unii cetateni s-au dovedit din nou solidari cu indiferenta (ca si prostia trebuie sa traiasca si sa fie promovata...) si profitand probabil de faptul ca Vulpita si Viorel nu apar de la 9 a.m. pe micile ecrane, au iesit la plimbare sa ia pulsul orasului, asa cum o fac, din rutina, aproape zi de zi, dimineata de dimineata. 

Daca s-ar fi facut monitorizari asupra fluxului de calatori si ar fi existat interes asupra acestui aspect (inainte se faceau astfel de monitorizari fiindca existau... alti oameni la I.J.T.L./R.A.T.U./Transurb ) precum si daca ar fi existat un MINIM DE RESPONSABILITATE SI RESPECT FATA DE CALATORI, conform regulilor stabilite de medici, mijloacele de transport n-ar trebui sa circule aglomerate ci cat mai aerisite cu putinta! Sau se fac cumva economii pentru... alte scopuri si nu stim noi, galatenii?!!

Cu siguranta ca parerile sunt impartite si dincolo de acestea, vor exista idei sincere, ale celor deschisi la minte si idei prefabricate, ale celor spalati pe creier care indiferent de situatie, raman loiali in promovarea partidelor si implicit a intereselor politice. Dar sa vedem lucrurile in felul urmator: daca unii calatori nu sunt constienti asupra unor riscuri pe care si le asuma in mod gratuit (ma refer aici la... plimbaretii fara scop), pentru prostia lor nu trebuie sa plateasca oameni nevinovati care merg la munca pentru a asigura strictul necesar unei societati (asistente, brutari, transportatori...) si nici familii sau rude... 

Daca ai profesionisti, foloseste-i, Transurb S.A.! Si revino macar la programul normal pentru zilele de luni - vineri! Am aici familie si prieteni care nu apeleaza zilnic la serviciile pe care le oferi dar mi-as dori ca atunci cand unul dintre acestia urca, din necesitate, intr-unul din mijloacele de transport public local, sa ajunga sanatosi acasa!

Mai jos, o fotografie care nu-mi apartine dar care justifica afirmatiile pe care le-am formulat:

  

joi, 5 martie 2020

Sacrificii pentru colegi

Povestea MAZ-urilor 203 a inceput din toamna anului 2008... si continua si in prezent. Cei mai buni sunt eroii care merg si azi in circuitul de transport public local. Cei mai putin norocosi sunt tot eroi fiindca prin sacrificiul lor continua sa tina o poveste in viata. Cu toate episoadele ei. 

Mai jos: 39 PMG (607) si 42 PMG (608), donoare pentru colegii de lot. Eroii raman eroi!


O escapada... candva

La limita vestica a orasului, intr-o zi morocanoasa de toamna, pe cand traseul 30 pleca din Piata Centrala si mergea pana la Borcan... Multa ceata, multe sperante.

Se spune ca dupa ce se ridica ceata, lucrurile sunt negre sau albe... Si asa au si fost.


miercuri, 4 martie 2020

Autobaza 4: ultimul popas al celor din urma Rocar-uri

La Autobaza 4 am fost o singura data, in vara anului 2009, pentru a-mi lua la revedere de la cele din urma mijloace de transport public local autohtone cu care am calatorit in anii de scoala, liceu si facultate. In acea perioada, serviciul de transport public local mai utiliza doar cateva "romanesti" la traseele conventie precum si la traseul 31 (Micro 19 - Barbosi), "romanesti" ce aveau sa fie si ele retrase la inceputul anului 2010. Doar cele doua Rocar-uri de Simon au avut viata mai lunga, ultimul - PNN - fiind retras in vara anului 2019 din postura de "Depanare".
Din cate stiu, Autobaza 4 a gazduit, pe vremuri, flota de camioane detinuta de fostul I.J.T.L. Aici insa mai erau trimise, ocazional, si autobuze in special pentru reparatii. Datorita unui litigiu castigat in instanta, Autobaza 4 a iesit din jurisdictia operatorului de transport public local in favoarea unei persoane care a revendicat terenul pe care se afla aceasta constructie. O parte din aceasta exista si astazi. 

Din flota de odinioara a Autobazei 4, operatorul de transport public local a ales si a intretinut o parte din masini pe care le-a folosit in diferite scopuri pentru serviciile necesare desfasurarii activitatilor din cadrul Autobazei 1 precum si Sectiei 3 Tramvaie. Despre acestea voi mentiona intr-un articol ulterior. 

Revenind la singura mea vizita de la sfarsitul lunii iunie a anului 2009 in cadrul Autobazei 4, pot spune ca incinta ce gazduia autobuzele fusese curatata de echipamente (intrucat procesul privitor la revendicarea terenului era rol si se banuia deja castigatorul). Mai erau doua bancuri de lucru care banuiesc ca ulterior au fost transferate catre o alta sectie a Transurb-ului. Cele din urma autobuze autohtone fusesera scoase la licitatie - cu anunt in cotidianul local "Viata Libera", conform procedurilor legale. Printre ele se afla si un "stranier", Isuzu-ul WZJ, singurul care a fost achizitionat de un operator privat in urma acelei licitatii, reparat si utilizat ulterior pentru transportul de persoane in mediul rural. Toate celelalte masini, achizitionate noi intre anii 1993 - 1996 au fost casate si vandute la pret de fier vechi. 

Iata si cateva fotografii pe care le-am realizat in cursul acelei vizite: 



luni, 2 martie 2020

De la 1 martie, "C.F.S." pentru tramvaie

Prima zi de primavara calendaristica a acestui an lasa orasul Galati fara transportul public local asigurat de tramvaie. 

Pe 6 februarie au demarat lucrarile de modernizare ce vizeaza tronsonul format din strazile Siderurgistilor - 1 Decembrie 1918. Initial, s-a blocat sensul de deplasare dinspre Inelul de Rocada spre Piata Energiei, tramvaiele ce asigurau traseele 7 (Micro 19 - Piata Centrala) si 39 (Micro 19 - Cimitir Israelit) nu au mai putut iesi la datorie si au fost inlocuite cu autobuze. De mentionat faptul ca circulatia autovehiculelor pe tronsonul mentionat anterior se desfasoara in ambele directii, marcate corespunzator pe sensul de deplasare dintre Piata Energiei si Inelul de Rocada,  

De la 1 martie, un alt tronson a fost vizat de lucrarile de infrastructura, tronson format din bulevardul Traian Vuia - strada Henri Coanda - bulevardul George Cosbuc. Demararea acestei lucrari a trimis - pentru o perioada de cel putin 1 an si 8 luni - tramvaiele societatii de transport public local in... C.F.S.
Mentionez ca de la 6 februarie si pana la 1 martie, singurul traseu de tramvai activ a fost 44 (Comat - Piata Centrala). 

Autobuzele au preluat si sarcinile tramvaielor din mediul de transport public local. Astfel:

-traseul 39 este asigurat de 6 autobuze;
-traseul 7 este asigurat de 1 autobuz;
-traseul 44 este asigurat de 1 autobuz.

Din punctul meu de vedere, nr de autobuze alocate pentru inlocuirea tramvaielor este mult prea mic, avand in vedere fluxul de calatori. Sper ca aceasta decizie sa fie corectata ulterior, functie de rezultatele culese din teren (in speranta ca exista o echipa care sa se ocupe de un astfel de sondaj). 

Asteptand un... nou episod in circuitul de transport public local