miercuri, 28 octombrie 2015

Cu troleibuzul pe bulevardul Coşbuc

Peste puţin timp se va împlini un deceniu de la primele promisiuni privitoare la introducerea unui nou traseu de troleibuz… Se spunea atunci că bulevardul George Coşbuc va fi “electrificat integral în ceea ce priveşte transportul de persoane”. Iar promisiunile se repetă mereu, înainte de alegeri.
Din 1992 şi până-n prezent nu s-a mai schimbat nimic în ceea ce priveşte itinerariile troleibuzelor; sunt aceleaşi trasee – 102 şi 104 – precum şi variantele lor scurte, 101 şi 103, utilizate doar în regim de urgenţă. Bulevardul George Coşbuc “vede” troleibuzele pe o porţiune de câţiva metri, atunci când acestea intră sau ies din Autobaza 1.
Astăzi dimineaţă, 1401 a avut ocazia să se deplaseze pe o… rută promisă de mult şi care doar Dumnezeu ştie dacă va exista vreodată; iar Asistenţa Tehnică PNN i-a fost… ghid.
Foto: în staţia de la I.M.H.


luni, 19 octombrie 2015

La poarta estică a C.S.G.-ului

În prezent avem trei trasee de tramvai care ajung în terminalul de la Combinat: 1 şi 3, în regim de cursă convenţie pentru schimburile de tură şi 6, cu regim normal de funcţionare, deservit de regulă de două KT-4D-uri.
Iată-l pe 1336 la linia 6, surprins în această seară în terminalul menţionat anterior. Şi, după ceva timp l-a ajuns şi 1322, colegul de tură… Două KT-uri într-un loc care, cândva, se dovedea neîncăpător pentru garniturile de Timis-uri.




sâmbătă, 17 octombrie 2015

Cândva…

…am avut autobuze şi tramvaie spre o… gară veche, modestă, dar întreţinută corespunzător, gară la care am renunţat la începutul anilor 2000 pentru a ridica una nouă.
Au trecut aproape cincisprezece ani de atunci iar gara ÎNCĂ nu este gata! Comentariile nu-şi (mai) au nici un rost; e ca şi cum am asculta o placă veche, amăgitoare, despre ceea ce ar fi trebuit să reprezinte viitorul.
Mai jos, o amintire din vara lui 2003:


joi, 15 octombrie 2015

Galaţiul primitiv

Uneori mă întreb de ce mai îndrăznim să sperăm ca măcar aspecte elementare, ce ţin de bun simţ şi civilizaţie, vor fi îndeplinite în oraşul nostru. Poate fiindcă suntem optimişti din fire sau poate fiindcă doar optimismul ne-a mai rămas?!
De ani buni, politica marchează dezastre… Oameni cu studii medii ajung să ocupe posturi importante, despre care n-au nici un habar. Totodată s-a atins acel nivel de nesimţire la care nemulţumirile şi speranţele gălăţenilor sunt ignorate de edili. Excepţie fac acele contracte când apar… “sporuri personale” iar atunci… “OK, dar demarăm cu calitate redusă”.
Serviciul transporturi din Primărie este într-o continuă hibernare. Oare cei care lucrează acolo ştiu măcar itinerariile liniilor de autobuz 10, 16, 17 sau 34?! Şi terminalele acestora?!
INTFOR, CANTEMIR, Trecere Bac – trei capete de linie “demne” de lumea a treia. Mai nou, la Trecere Bac, datorită fluxului de maşini care se deplasează sau revin spre/dinspre Tulcea, midibuzele care deservesc traseul 16 întorc în capătul Falezei Inferioare (“la Ponton”) – şi tot din trei manevre!


marți, 13 octombrie 2015

Şi iar, motoarele…

Din colectivul celor treizeci de autobuze MAZ 203, trei acuză necazuri la motoare: 617 (GL-41-PMG), 603 (GL-45-PMG) şi 613 (GL-60-PMG).
613 a cedat primul. La scurt timp a urmat 617 iar 603 e cel din urmă.
Reparaţiile necesită fonduri iar aşteptarea înseamnă… susţinere şi donaţii pentru colegii activi.
Aşteptăm ca “albele de Minsk” să revină în circuitul de transport local. Toate trei…




luni, 12 octombrie 2015

S-a reactivat terminalul din Piaţa Centrală

Finalizarea lucrărilor de infrastructură de pe segmentul din strada Traian cuprins între intersecţiile cu Tecuci şi Eroilor a marcat revenirea “motorizatelor” în terminalul din dreptul Pieţei Centrale.
Din punct de vedere al aspectului, exceptând piatra cubică înlocuită cu asfalt, nu s-a schimbat nimic, semn că interesul financiar l-a dominat net pe cel public. Ar fi fost util o încadrare corespunzătoare – măcar un marcaj cu vopsea – care să delimiteze calea de rulare/staţionare a mijloacelor de transport local, a microbuzelor private precum şi a taxi-urilor;  ar fi fost o posibilitate de a evita brambureala. Stâlpii care încadrau liniile de tramvai n-au mai fost montaţi… Practic, terminalul din Piaţa Centrală se prezintă ca un “platou neted, descoperit şi totodată generator de haos pe timpul zilei”.
Partea pozitivă este că – în ciuda lipsei de logică şi interes a celor aflaţi la conducerea urbei – “motorizatele” regiei de transport local asigură din nou legătura directă între Piaţă şi principalele cartiere. Tramvaiele se lasă aşteptate; traseul 7 este, în continuare, în grija autobuzelor, 8 rămâne înlocuit cu 8b (deservit tot de autobuze) iar 44 tot speră reactivarea. Deşi a trecut ceva timp de la finalizarea lucrărilor, noile linii de tramvai trebuiesc curăţate de surplusul de asfalt iar reţeaua de alimentare nu a fost încă montată. Din câte am înţeles, problemele vor fi rezolvate în cursul aceastei toamne.



vineri, 9 octombrie 2015

8 curse convenţie pentru Şantierul Naval

Regia noastră de transport local recâştigă asigurarea deplasării angajaţilor DAMEN ; sunt opt trasee pentru fiecare tur-retur.
Mai jos, harta curselor speciale:


miercuri, 7 octombrie 2015

Destine

În cele din urmă, UMO a fost pensionată; ea este cea de-a doua Cobră (după CEY) care părăseşte circuitul local. Motorul său a fost transferat colegei de lot, VOD.
Soarta a decis şi-n privinţa Den Oudsten-urilor aflate în medical prelungit: LTJ nu va mai fi refăcut pe când LTR primeşte o nouă şansă.
Şi MAZ-urile au un absent care, pentru a doua oară, acuză “probleme cardiace”: este vorba de 603 (GL-45-PMG), una dintre bijuteriile parcului auto ale regiei noastre de transport local. Reparaţiile vor fi de durată…




luni, 5 octombrie 2015

duminică, 4 octombrie 2015

Pregătiri şi rezultate pentru cel de-al doilea lot de Berkhof-uri

După reparaţiile necesare urmate de verificările tehnice şi o cosmetizare adecvată, Berkhof-urile celui de-al doilea lot achiziţionat de regia noastră de transport primesc autocolante cu noile numere de parc. De asemenea, la o parte dintre ele s-a reuşit programarea afişajelor digitale pentru rutele locale; altele au nevoie de display-uri noi şi, dat fiind faptul că au fost alese să reprezinte un fragment semnificativ din viaţa transportului gălăţean, sperăm să se ofere fonduri necesare pentru echiparea lor.
Să vedem ceea ce s-a făcut deocamdată: