luni, 12 ianuarie 2015

Vremea articulatelor – file de istorie: 8135


În urbea noastră, “dinastia” autobuzelor articulate a durat aproape douăzeci și opt de ani: din 1979 – când au intrat în serviciu loturile de Ikarus 280 – și până în anul 2007 – când s-au casat ultimele “râme” (YWD – ex 2885, CUC – ex 8817, ZPA – ex 8816).

Epoca de aur precum și anii post-comuniști au însemnat, în ceea ce privește producția autohtonă de autobuze articulate, DAC 117. Au făcut parte din copilăria noastră, cu ele am mers la școală, liceu, facultate sau serviciu, le-am călărit scările la orele de vârf, în înghesuială, am suportat ploaia și ninsoarea prin burdufurile rupte sau prin izolațiile stricate, am simțit frigul iernii prin podelele găurite dar… am ajuns mereu în timp și cu bine la destinație.

Este imposibil ca acum, când ne amintim de ceea ce a fost cândva, să nu avem măcar un licăr de nostalgie. Mi-e dor de articulatele românești. Au fost capricioase dar încăpățânate pe traseele noastre!

Iată-l pe 8135, unul dintre articulatele achiziționate în 1991. La scurt timp de la debut a promovat reclama pentru țigările Camel (schema de culoare galben ocru cu autocolante bleu-marin). După terminarea campaniei de publicitate, el și-a păstrat culoarea până la revizia majoră de la Târgu-Mureș din 1998, de unde s-a întors în straie crem cu galben-pai. Revenirea în circuitul de transport local s-a făcut sub o nouă identitate – ZOX. Din 1998 și până în 2003, când a fost casat, acest mijloc de transport a deservit rareori câteva trasee locale (9, 26 și 34) la orele de vârf sau în week-end-uri iar în rest a fost desemnat pentru Cursele Convenție spre/dinspre C.S.G.
Fotografiile datează din vara anului 1996, atunci când 8135 încă mai defila în circuitul local sub culorile unei foste reclame:


2 comentarii:

  1. Aceeasi schema de culoare cu reclama "Camel" au avut-o si unul sau mai multe troleibuze. Imi amintesc in anii copilariei, cum un troleibuz cu reclama respectiva, s-a defectat cam pe la Mondiala urcand spre 19 iar mai apoi, vazand un autobuz identic cu troleibuzul am crezut ca au renuntat la captatori si l-au facut autobuz :)

    RăspundețiȘtergere