duminică, 21 aprilie 2019

Terminale principale, terminale intermediare

Odata cu expansiunea transportului public local asigurat cu tramvaie a anilor 70-80, o parte din terminalele create au ramas active doar ca solutii de rezerva…
Extinderea si implicit dezvoltarea grupului de cartiere Micro 38/39/40 a “impins” terminalul de la “Casuta” la Comat. In dreptul Liceului Nr. 3, tramvaiele nu au mai intors decat in conditii speciale pana in anul 2017, cand a fost redeschisa linia 41 (Micro 40 – C.S.G.). Odata cu suspendarea acestei linii in luna decembrie a anului 2018, terminalul ramane o solutie de rezerva pentru tramvaiele ce se deplaseaza in nordul orasului.
 Infiintarea unitatilor industriale de pe strazile George Cosbuc si Stefan cel Mare aveau sa prelungeasca, din nou, capatul de linie al tramvaielor, de acesta data din zona Comat la Cimitirul Evreiesc. Terminalul de la Comat a ramas insa activ si serveste si astazi un singur traseu de tramvai cu vechime: 44 (ex-4) Piata Centrala – Comat precum si o forma scurta pentru traseul 39 (mai precis traseul 40: Comat – Micro 19).
La mijlocul anilor 80 , odata cu inceperea lucrarilor de consolidare efectuate la viaductul care uneste orasul de Combinatul Siderurgic, a fost infiintata bucla de intoarcere a tramvaiului pe Magistrala C.S.G. Bucla respectiva avea sa fie reactivata dupa aproape trei decenii, si tot datorita unui alt set de lucrari de mentenanta efectuate la acelasi viaduct. In anul 2016, debutul traseului 2 (Liceul Nr. 9 – Piata Centrala) a deservit pentru aproximativ doua luni acest terminal iar ulterior, lucrarile de infrastructura ce au eliminat linia de tramvai de pe strada Anghel Saligny precum si incapacitatea amplasarii unui macaz in Piata Energiei care sa asigure legatura directa a tramvaielor din strada Siderurgistilor pe strada Basarabiei, a facut ca terminalul de la marginea viaductului sa devina… ocol intermediar pentru traseele ce deservesc Piata Centrala: 7 (Micro 19 – Piata Centrala) si 44 (Comat – Piata Centrala).
          Din multitudinea de trasee operate de mijloacele de transport public local electrice pe sine, au ramas doar trei. O mare parte din infrastructura corespunzatoare si implicit a rutelor de rezerva a fost desfiintata. Cum s-a ajuns aici?! De fiecare data cand candidatii la Primarie au promis extinderea transportului electric cu troleibuze care sa inlocuiasca “batranescul tramvai”, nu s-a intamplat nimic… Doar minciuni scrise ca sa fie scrise pe fluturasii electorali. Iar rezultatele sunt pe masura: In 1992, la trei ani dupa Revolutie, aveam 25 de trasee de tramvai si 2 trasee de troleibuz. Astazi, 2019, la aproape 30 de ani dupa Revolutie, avem… 3 trasee de tramvai si 2 trasee de troleibuz.
Foto: Tatra KT-4D 1333 in terminalul de la Comat, deservind traseul 44


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu