miercuri, 1 februarie 2012

Între visul trecutului şi necesitatea... viitorului

Ei bine, nu e chiar un vis ci mai degrabă o amintire în care o parte dintre gălăţeni cred şi care, datorită traficului din prezent, a lipsei de parcări precum şi a mojiciei unor şoferi „de lux” nu mai poate fi implementată. Asta, la o primă analiză...
Galaţiul a cunoscut 9 ani în care s-au achiziţionat doar autobuze articulate... Da, mulţi dintre noi isi amintesc si acum de acele vremuri si abia aşteaptă ca transportul privat local, definit prin microbuzele de transport persoane să dispară odată pentru totodeauna! Dar iată că legile şi interesele dau flit corectitudinii... Să vedem până când!
Din acest motiv, Transurb-ul şi-a pierdut o parte din imagine: jumătatea anilor 90 a generat transportul privat cu... „cotineţe” care s-a extins din pură comoditate! Acum, încă mai tragem ponoasele... Sub acest aspect cât şi sub influenţa expansiunii mijloacelor de transport personale, regia autonomă de transport local a pierdut procente semnificative la capitolul „noi mişcăm urbea”.
Şi totuşi... Speranţa articulatelor n-a murit în Galaţi. În opinia mea – după cum am mai afirmat şi în postările anterioare – necesitatea articulatelor îşi spune şi acum cuvântul, la orele de vârf. Da, prezentul le cere dar tot el, paradoxal, nu le poate justifica rentabilitatea...!
Prin urmare, mai avem de aşteptat câţiva ani în care sperăm să ne ridicăm la nivelul Braşovului sau a Timişoarei care... „judecă corect”, „judecă vestic” şi se bucură de un transport public eficient, corespunzător, fără „susţinere privată”... într-un cuvânt, pro civitas – cu eficienţă!
Mai jos, o fotografie cu unul dintre articulatele care a supravieţuit celei de-a doua jumătăţi a anilor 2000. Este vorba de 2885 (fabricat în 1989) înmatriculat YWD după ce s-a întors de la R.K.-ul capital din Târgu Mureş. Autorul acestei fotografii este Sergiu Gabriel Onofrei, care a reuşit prin pasiunea sa să imortalizeze una dintre „vedetele” parcului auto de care s-a bucurat Transurb-ul.
Credem în vremuri mai bune, vremuri care să readucă disciplina locală... Aşteptăm ca principalul operator de transport să se impună la nivel urban. Există şanse şi-ar fi păcat ca eroii noştri în care credem pentru o mai bună organizare să ne dezamăgească! Aceşti eroi au luptat până acum pentru noi, umilii călători şi sper, din tot sufletul, să continue această luptă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu