sâmbătă, 31 martie 2012

Jurnalul lucrărilor pe tronsonul Asachi – Oţelarilor: după 6 zile

Pe strada Frunzei, lucrările avansează într-un ritm alert: şinele de tramvai au fost scoase până în dreptul Bisericii Sf. Gheorghe şi depozitate mai apoi în dreptul „taberei Tancrad”. De asemenea, pe porţiunea dintre intersecţia cu strada Argeşului şi cea cu strada Brăilei, terenul este pregătit pentru operaţiunile de modernizare necesare.






Obs: voi reveni cu detalii cel puţin de două ori pe lună: nu doresc să vă plictisesc dar nici să vă îngrop interesul!

În lipsa digitalului...

Povesteam într-o postare anterioară despre afişajul Den-ului LSS; ei bine, iată că un alt coleg îşi promovează destinaţia în aceelaşi stil simplu dar uşor de observat de către călători:


Vine vara, bine-mi pare!

Discutam astăzi cu un coleg de forum – Deprodio –  despre faptul că pe timp de vară, o parte dintre mijloacele de transport ale Transurb-ului, deşi sunt confortabile iar tehnic vorbind, se comportă ireproşabil se transformă în saune în cursul lunilor fierbinţi. Observaţia colegului meu viza Den-urile şi DAB-urile care, deşi au trape de aerisire cu acţionare electronică/manuală, nu reuşesc s-alunge canicula din salon.
Ca răspuns la observaţia formulată, am găsit două variante de promovare a confortului termic căutat de călători: activarea A.C.-ului sau instalarea unor geamuri rabatabile, dacă nu ca la MAZ-uri, măcar ca la maxi-taxi...
Economic vorbind, a doua variantă e mai rentabilă decât prima. Patru geamuri rabatabile, câte două pe fiecare parte a mijlocului de transport, ar fi ideale pentru ventilaţie. Desigur, cu tot cu trapele din dotare!
CINEVA însă a ajuns la această concluzie înaintea mea... Şi drept urmare, Den-ul LSZ, unul dintre cele mai răsfăţate mijloace de transport din Autobaza 1, a primit (în premieră, aş zice!) geamuri rabatabile!
Iată dovada:

 Sper ca şi alte mijloace de transport din lotul Den-urilor să se bucure de astfel de transformări. DAB-urile nu mai au mult până la pensionare: viitorul sună... Den!

După-amiază de week-end şi...

... seară de sfârşit de martie

vineri, 30 martie 2012

Statistica parcului de tramvaie al Transurb-ului

Este doar o chestiune de timp până ce un nou lot de tramvaie ZGT va ajunge la Galaţi. Se estimează că noile achiziţii vor lua contact cu urbea noastră în cursul lunii viitoare.
În prezent, parcul de tramvaie este format din Tatre T4D, Tatre KT-4D, Duewag-uri de tip L şi Duewag-uri ZGT 6.
Din păcate, în urmă cu aproximativ doi ani ne-am luat „la revedere” de la Timişul „stropitoare” 1301 (ex-0131, ex 53 – conform „episoadelor” de înmatriculare dictate de legislaţie). A mai rămas, pentru un posibil muzeu, Timişul 57 (fabricat în 1980), singurel pe liniile depoului din Bariera Traian...  Aşadar, acesta este singurul mijloc de transport electric capabil să ne mai vorbească despre epoca tramvaielor de producţie autohtonă care, între noi fie vorba, deşi n-a fost prea reuşită, ne aduce mereu amintiri...
Dar să revin la subiectul acestui topic: deşi tramvaiele pe care le deţine societatea noastră de transport local sunt bătrâioare, condiţia lor tehnică precum şi modul în care se prezintă saloanele acestora pentru transportul călătorilor arată, cu ajutorul personalului depoului, într-o stare bună, chiar excepţională. 
Noul lot de tramvaie va pensiona o parte dintre veteranii care ne servesc de mai bine de-un deceniu... Până atunci, să aruncăm din nou un ochi asupra prezentului:



Obs: Duewag-ul 84 şi remorca 328 nu mai există de multă vreme; le-am luat în evidenţă fiindcă au făcut parte din lotul menţionat şi au circulat, pentru o scurtă perioadă de timp, în oraşul nostru. Ambele au fost donoare pentru întreţinerea celorlalte perechi din lot.

Troleibuzele MAZ? Toate active!

1401 a absentat câteva luni dar iată că în cursul săptămânii trecute a ieşit, în cele din urmă, la locale... Culmea, locul său în atelier a fost luat imediat de 1402...
Noroc că piesele comandate n-au întârziat prea mult şi astfel, acest troleibuz a revenit în cursul zilei de ieri la locale, pe traseul 102. Iată-l mai jos, surprins în cursul acestei seri în Mazepa I, zona magazinului Zeus... Tot la 102.


 

Supremaţia Den

În anumite zile, la traseele locale ies peste două treimi din mijloacele de transport achiziţionate din Olanda, aşa, parcă pentru a face în ciudă MAZ-urilor...
Sunt unul dintre adepţii uniformizării parcului auto al Transurb-ului; în altă ordine de idei, m-aş bucura ca-n viitor să se mai aducă măcar un lot de autobuze Den B 96.
La o primă analiză, aceste autobuze n-au făcut probleme majore personalului de întreţinere al parcului Autobazei 1: deşi au peste 10 ani vechime, ele se comportă excepţional şi nu-şi trădează vârsta iar în cazul unei defecţiuni, achiziţia pieselor de schimb se efectuează cu promptitudine.

marți, 27 martie 2012

Jurnalul lucrărilor pe tronsonul Asachi – Oţelarilor: Tancrad debutează în forţă

Ieri am discutat despre modificările pe care le-a operat Transurb-ul pentru a asigura transportul călătorilor săi pe parcursul lucrărilor de modernizare. În cursul după-amiezei de astăzi m-am deplasat pe strada Frunzei, prima intrată în focul lucrărilor.
Din câte am remarcat, firma Tancrad a pornit lucrarea cu dreptul şi-şi dă toată silinţa pentru a ne demonstra că în oraşul nostru există şi unităţi care-şi fac treaba aşa cum se cuvine: am parcurs strada Frunzei în ultimul sfert al orei patru şi am constatat că muncitorii avansaseră sănătos faţă de ziua de ieri.
Pentru a nu sări direct în toiul acţiunii, am să fac un scurt remember pentru ziua de ieri: echipele de la Fir-Contact ale Transurb-ului au scos reţeaua de alimentare a tramvaielor iar angajaţii Tancrad-ului au marcat zonele de tăiere a liniilor de tramvai şi au început primele lucrări pentru îndepărtarea pietrei cubice din terasament.
Astăzi, lucrările au avansat. Trebuie să menţionez că s-a pornit pe două fronturi de acţiune, unul dispre intersecţia cu strada Brăilei, celălalt, dinspre intersecţia cu strada Prelungirea Brăilei. În plus, copacii care sălăşluiau de o parte şi de alta a liniilor de tramvai au început să fie tăiaţi, conform proiectului. Din respect pentru ecologie şi totodată pentru ceea ce înseamnă o gură de oxigen într-un oraş industrial, sper ca acest proiect să implice (şi) plantarea puieţilor în locul copacilor bătrâni şi uscaţi.
Vă ofer, mai jos, câteva fotografii pe care le-am realizat cu puţine minute înaintea orei 17. Muncitorii erau la datorie şi se pregăteau să închidă şantierul până mâine-n zori, când urmează să înceapă o nouă etapă din lucrările de pe strada Frunzei. Să le urăm succes şi să sperăm că modul lor de lucru îşi va păstra pe parcursul lunilor care vor urma aceeaşi eficienţă ca-n aceste prime două zile de trudă!









 










luni, 26 martie 2012

Dinspre Centru spre Mazepa I

Răsfăţaţii cartierului contemporan” apelează la mijloacele Transurb-ului din respect pentru ceea ce înţeleg că înseamnă un transport local civilizat.

Digital sau... manual „A4”?

Vă mai amintiţi de începutul anilor 2000, de reclama pentru berea locală „Damburger”, postată pe câteva autobuze Rocar U 312 B? Locaşul lateral de după cea de-a doua uşă fusese acoperit de autocolante...
Unul dintre titularii Rocar-ului YUD (acum pensionar), şi-a amintit de modul în care autobuzele apusului I.J.T.L./R.A.T.U. îşi promovau traseele pe... laterala dreaptă a sensului de mers, acea locaţie amplasată după cea de-a doua uşă, în partea superioară a primului geam...
YUD n-a avut o astfel de locaţie dar titularul său obişinuia să fixeze plăcuţa de linie în dreptul geamului rabatabil dinaintea uşii mediane, din obişinuinţă sau din respect pentru meserie şi călători...
Ideea a prins roade în prezent, printre şoferii care preţuiesc mijloacele de transport încredinţate de regia noastră de transport local...
Sunt Den-uri care-şi anunţă traseul doar în zona frontală, prin clasica plăcuţă... Dacă nu eşti „pe felie”, n-ai de unde să ştii und’ te duce maş’nica! Sunt Den-uri care postează, în stil Isuzu/Prestij, plăcuţa de linie în zona inferioară a primului geam... Şi sunt, desigur, şi excepţii: aici vorbim despre LSS, despre promovarea simplă şi totodată logică a itinerariului urmat... pentru cei ce au ochi să vadă.


FPU: un titular, o repartiţie

Curse Convenţie compensate cu deservirea traseelor locale... iată activitatea DAB-ului FPU din ultimele luni.
Cândva, alături de colegul mai tânăr, DWO, acest mijloc de transport era favorit pe joncţiunea 21/31. Acum e titular la Speciale şi, complementar, deserveşte trasee precum 11, 102 sau 105.
Ieri a deservit unul dintre cele mai aglomerate trasee ale urbei noastre (102); azi s-a ocupat de un alt traseu dificil...


Jurnalul lucrărilor pe tronsonul Asachi – Oţelarilor: Ziua 1

Aşa cum se stabilise încă de joi, mai precis de când instanţa a respins recursul formulat de concurenţa Tancrad-ului, azi au demarat lucrările de infrastructură prin care se intenţionează modernizarea celor patru străzi: Asachi, Frunzei, Stadionului şi Oţelarilor.
Primul segment închis pentru modernizare îl constituie strada Frunzei.




Aşa cum s-a mai precizat, de astăzi, tramvaiele 5, 7 şi 39 urmează cursul străzii Anghel Saligny până la intersecţia cu strada Asachi.






Înainte de intersecţie, aceste tramvaie fac staţie iar călătorii care intenţionează s-ajungă în cartierele Micro 18/19/20 urmează să se urce în midibuzele şi autobuzele care rulează la traseul provizoriu.






Distanţa dintre cele două staţii? O aruncătură de băţ...


Trebuie menţionat că traseul provizoriu nu are număr de identificare: se numeşte simplu, Micro 19 – Stadionul Oţelul.


Midibuzele şi autobuzele traseului provizoriu opresc prima dată în dreptul Spitalului de Pediatrie. Aici coboară călătorii pentru a se urca în tramvaiele care pleacă spre Micro 39, Piaţa Centrală sau Bazin.


Următoarea staţie este cea de la Bingo, unde, până acum opreau doar microbuzele private ale rutei 63.




Aici este capătul de linie al traseului provizoriu unde, după cum am specificat, se urcă pasagerii care vin dinspre Micro 39 sau Piaţa Centrală şi care doresc s-ajungă in Micro 19. În acest fel se evită aglomeraţia (specifică orelor de vârf şi nu numai) şi se stabileşte un flux ordonat în ceea ce priveşte transportul de persoane.
La traseul provizoriu sunt şase maşini la orele de vârf şi patru între aceste ore. Astăzi dimineaţă, serviciul a fost asigurat, în perioada de trafic intens, cu patru midibuze (trei Prestij şi un Isuzu) şi două Den-uri. Mai apoi au rămas doar cele patru midibuze; Den-urile (LSI şi LTE) au fost trimise la alte itinerarii.






O tură completă la traseul provizoriu are alocată 25 de minute iar frecvenţa dintre maşini este de aproximativ 6 minute. Ruta urmată este: Bingo Europa (Asachi) – Prelungirea Brăilei – Inelul de Rocadă – Brăilei – Sala Sporturilor (Stadionului) – Oţelarilor (capăt de linie) – Stadionului – Brăilei – Inelul de Rocadă – Siderurgiştilor – Asachi.
De asemenea, toate staţiile deservite de tramvaiele rutelor 5, 7 şi 39 (exceptându-le pe cele de pe strada Frunzei) sunt respectate de mijloacele de transport ale rutei provizorii. Staţia de la Grandly este făcută înainte de intersecţia Prelungirii Brăilei cu Asachi. Următoarea oprire este la Sala Sporturilor, în staţia unde opresc privaţii şi autobuzele traseului 10. Urmează staţia de la Bloc O şi pe urmă cea de la Casata (unde a fost până acum staţia de tramvai). Ultima staţie este după trecerea de pietoni din zona inferioară a capătului de linie al tramvaielor (înainte de ramificaţie). De aici, midibuzele întorc direct în staţia de plecare (pe tur).







Specific faptul că în timpul pe care l-am petrecut în zona de... „transbordare” a călătorilor, organizarea a fost exemplară; oamenii nu au avut de aşteptat mai mult de două minute sosirea mijlocului de transport de legătură, semn că planul întocmit de Transurb privind această corelare a fost bine gândit şi este bine aplicat. Încă odată, deşi sunt persoane care caută (prin indiferenţă sau interese personale) să pună beţe-n roate Transurb-ului, angajaţii acestei societăţi ştiu cum să se descurce în situaţii dificile!


E timpul să ne implicăm pentru susţinerea transportului local. Semnaţi petiţia: http://www.petitieonline.ro/petitie/modificari_pentru_imbunatatirea_infrastructurii_transportului_local_din_galati-p65739055.html