duminică, 5 iulie 2020

Inainte de modernizare

Anul 2019, pe vremea cand lucram la Transurb S.A. si calatoream in unele dimineti cu tramvaiul spre locul de munca... 

Anul 2019, cand inca nu incepusera lucrarile de modernizare pe strada Siderurgistilor iar aspectul acesteia era oarecum "vintage", din generatia care a iubit si promovat transportul electric cu tramvaie. 

Mai jos: ZGT-ul 1528 trecand la ceas matinal prin zona "IREG" de pe strada Siderurgistilor.


vineri, 3 iulie 2020

DDJ: o cariera incheiata dupa aproape 4 ani pe traseele din Galati

Primavara anului 2019 a marcat retragerea din circuitul de transport public local a DAF-ului SB 250 cu numarul de parc DDJ (ex GVB-220). Acesta facea parte din cel de-al doilea lot de "cocosate" achizitionat S.H. de Transurb S.A. in anul 2015. 

DDJ nu a fost o prezenta stralucita, in ciuda interesului si a priceperii mecanicilor de la Autobaza 1. O masina lenta, de multe ori cu probleme, care astepta bine meritata pensionare. 

In prezent, DDJ se afla in parcul rece unde continua sa doneze piese pentru colegii ramasi in serviciu, alaturi de alte masini pensionate din generatia sa precum DDH, EHA, EHC, EKP sau EKR

Fotografiile postate mai jos au fost realizate in luna aprilie a anului 2019.









joi, 2 iulie 2020

1987...

Ce a insemnat anul 1987 in Galati, in ceea ce a privit transportul public local pe pneuri? Majoritatea autobuzelor DAC 117 achizitionate din 1980 si pana in acea vreme, cateva Ikarus-uri 280 si o mare parte din ramasitele "hoardei de aur" a Roman-urilor 112, cele care au ramas active dupa marile casari din 1985 si 1986, ani cand cele retrase din circulatie isi odihneau carcasele pana si in fata Autobazei 1... 

Anul 1987 a fost unul dintre anii economiei de carburanti cand se purtau celebrele butelii cu gaz metan, cate doua pe autobuzele scurte si cate trei pe cele articulate.

Mai jos, o fotografie realizata in cursul anului mentionat si disponibila in "Arhiva Stanescu - Anii Comunismului", cu unul dintre "bombardierele" Galatiului (Roman 112) pe strada Brailei, indreptandu-se spre Inelul de Rocada. 


luni, 8 iunie 2020

Un nou val de autocolantari

Saptamana trecuta, cele mai recente mijloace de transport public local achizitionate noi si gestionate de Transurb S.A. au primit autocolante cu numerele de parc, pentru o mai buna recunoastere in trafic, atat de calatorii din regimul de transport public cotidian si de personalul desemnat pentru verificarea acestora in regimul de curse conventie cat si de operatorii societatii de transport public local.

In prezent, toate mijloacele de transport public local au fost autocolantate corespunzator. Apreciez aceasta implementare si o consider benefica in desfasurarea activitatilor promovate de Transurb S.A.

Mai jos, cateva fotografii primite recent: 







duminică, 7 iunie 2020

Cu 10, pe drum de amintiri intre portile C.S.G.-ului

Una dintre viziunile privitoare la transportul economic si totodata ecologic pentru orasul Galati a fost asigurarea unor trasee de tramvai intre Combinatul Siderurgic si o parte din cartierele industriale: Micro 19, Micro 20, Micro 21, Micro 39, Micro 40... precum si pentru diferite alte unitati de grupare a fortelor de munca sau institutii care colaborau cu platforma siderurgica: Gara C.F.R., zona portuara cu santierul naval si Bazinul Nou...

Marea expansiune a transportului deservit de tramvaie a luat amploare inca din prima jumatate a anilor '70 si pe parcursul a aproape unui deceniu, s-a extins in tot orasul. Avand in vedere faptul ca C.S.G.-ul era considerat "un al doilea oras muncitoresc al galatenilor", un numar semnificativ de trasee de tramvai isi aveau terminal aici. 

Primele tramvaie care au ajuns la Combinat au intors la Poarta Est, cea mai apropiata de oras dupa construirea viaductului. Ulterior, s-a realizat legatura dintre Poarta Est si Poarta Nord si poate, daca legatura electrica deservita de tramvaie dintre Galati si Braila ar fi fost realizata, ar fi existat transport electric si la Poarta Sud. 

Ca si in cazul traseelor pentru Poarta Est, la Poarta Nord se ajungea atat cu tramvaie desemnate pentru trasee in regim normal de transport cat si cu cele in regim de cursa conventie, active doar la schimburile de ture pentru C.S.G. Mai mult, a fost infiintat un traseu de tramvai care circula intre cele doua Porti: 53. Transportul calatorilor spre Poarta Nord se realiza pe doua linii, TUR respectiv RETUR. Spre sfarsitul anilor '90, datorita unor alunecari de teren combinate cu lipsa de interes a autoritatilor locale de a investi si intari malul de teren pe care se aflau aceste linii, sina de pe TUR nu a mai putut fi utilizata. Singurul traseu care a ramas activ a fost cel dintre Porti, desfasurat insa pe un singur fir - cel de RETUR - la inceput prin intermediul a doua tramvaie de tip Tatra T3R, cuplate spate in spate. Astfel, spre Poarta Nord se activa un tramvai iar celalalt era remorca iar de la Poarta Nord spre Poarta Est, remorca de pe tur devenea vagon tragator pe retur.

La achizitia tramvaielor Tatra T4D, in lotul receptionat se aflau doua vagoane (1308 si 1309) care aveau usi pe ambele parti. Conform informatiilor primite, acestea erau propuse pentru a deservi linia 53, alaturi de ultimele Tatre T3R aflate atunci in circulatie. Nu pot confirma daca 1308 si 1309 au deservit traseul solicitat. 

In primul deceniu al anilor 2000 avea sa suspende definitiv legatura electrica a transportului public local dintre Porti. O parte din liniile de tramvai, stalpi si console mai exista si astazi, ca o amintire trista in care democratia nu a investit nimic atunci cand transportul electric pentru aceasta zona era inca rentabil.

Astazi, multumita domnului Thomas E. Fischer, va ofer cateva fotografii pe care dansul le-a realizat alaturi de alti colegi pasionati, in penultima zi din luna august a anului 1996. Sa ne amintim de linia 53 cu Tatra T4D nr. 10! 







miercuri, 29 aprilie 2020

Hai ca avem... profesionisti

Profesionisti de... week-end care nu gasesc o solutie viabila, logica si totodata satisfacatoare pentru ceea ce inseamna transportul public local de persoane. E clar ca analizele de teren lipsesc... si cu cine sa le faci cand parfumul fetid, de politica, primeaza unei analize profesioniste, pe care n-are cine s-o faca?! Indiferent de culorile purtate, circul merge, ieftin, mai departe. 

Societatea de transport public local - din punctul meu de vedere - trece printr-un moment dificil, dictat de eroi care se cred eroi si care merg cu valul, indiferent de unde bate el. Si din tot talentul si priceperea voastra, de profesionisti alesi c-o diploma obtinuta pe sub manseta dar mari experti cu doua clase in politica toleranta, o faceti de cacao, din nou. Leafa sa vina... Si burtile la soare! 


marți, 28 aprilie 2020

Strada Frunzei: ieri si azi

Se spune ca primele tramvaie care au rulat pe strada Frunzei, spre Micro 20/Cinema Dacia au fost Timis-urile... Desi probele au fost efectuate (si cu)Tatre T3R pe noile linii 3 si 5. Se intampla in 1977. 

Au trecut mai bine de trei decenii de atunci pana cand liniile care legau cartierul Micro 19 de Siderurgistilor sa primeasca repararatiile capitale de cuviinta. Si in aceste trei decenii, strada Frunzei, cu casele, blocurile, biserica si micile ei firme avea sa se transforme intr-o mica oaza de vegetatie... spontana, asemenea unei mici indrazneli intr-o societate pierduta in conservatorism. 

Mai jos, un fragment de "film" dintr-o evolutie... 






joi, 23 aprilie 2020

Cu PIO pe contrasens

Duminica, in jurul orelor pranzului, un echipaj de Politie a filmat un mijloc de transport public local in timp ce rula pe contrasens, pe bulevardul Galati. 

Faptul ca eroarea apartine conducatorului auto este de necontestat. La fel cum si faptul ca acesta a fost sanctionat conform legislatiei in vigoare. Totusi... dincolo de indicatoarele rutiere care sa te orienteze pe drumul si implicit pe sensul de deplasare corespunzator, mai sunt si alte aspecte care cumulate, pot influenta o fractiune de secunda de neatentie. 

Conducatorul auto surprins pe contrasens are permis categoria D precum si Tv. Acesta a lucrat la Sectia 3 Tramvaie (actualmente S.T.E.) ca vatman si a urcat pe autobuz dupa ce transportul electric a fost sistat temporar. Pana duminica nu a efectuat erori. S-a intamplat insa la traseul 23 (Auchan - Metro), la periferia orasului, intr-un loc pe care probabil nu-l cunostea prea bine.

Un mic semn de intrebare ridica instruirea personalului nou, adus pe mijloacele de transport. Imi amintesc ca in trecut, "bobocii" vedeau traseele alaturi de "veterani" si pe urma rulau pe acestea sub observarea veteranilor tocmai pentru a se familiariza cu destinatiile pe care trebuiau sa le deserveasca. Nimeni nu s-a nascut atotcunoscator la volanul unui autobuz, pe strazile din Galati. 

Probabil ca se putea intampla si la... "case mai mari". Fiindca sunt conducatori auto cu vechime care rar au avut ocazia sa deserveasca un... - ceea ce se numeste - traseu preferential. Iar atunci cand s-a intamplat minunea, acestia au intrebat calatorii despre statii si/sau itinerar. 

Se spune ca a gresi e omeneste dar a fi om e lucru mare: nici una dintre fetele luminate ale Transurb-ului nu a iesit cu o declaratie in presa, cu o explicatie! Intr-o (ceea ce vrea sa para a fi) echipa, un coleg/angajat a gresit! Si au scris patru ziare pana acum despre incidentul asta (poate mai multe), plus postarile in mediile de socializare. Era de bun simt sa vorbiti dar nu... O facem doar cand ne promovam de bine, langa masini noi sau o minora actiune de colectare a deseurilor menajere culese de pe Faleza...

Nu iau apararea conducatorului auto care a gresit. Dar ca pasionat, ca fost angajat al societatii de transport public local, vad o lipsa acuta in ceea ce priveste colaborarea si implicit, comunicarea.  


marți, 14 aprilie 2020

Troleibuzele Skoda Solaris 26 Tr: prezente in galeria foto

Eram restant cu galeria de fotografii a troleibuzelor Skoda Solaris 26 Tr pe care, desi o realizasem in cursul anilor 2018 - 2019, abia astazi am reusit sa o organizez corespunzator si sa o postez pe pagina corespunzatoare a blogului meu. 

https://transportlocalgalati.blogspot.com/p/troleibuzele-maz-203-t.html




duminică, 12 aprilie 2020

Actualizare prezentari

Astazi, prezentarea tramvaielor Timis 2 si Tatra T3R respectiv T4D care au rulat la Galati a fost intregita cu fotografii noi, multumita pasionatilor de transport public local care ne-au vizitat urbea in anii '90. Sursa este mentionata pentru fiecare tramvai postat.

http://transportlocalgalati.blogspot.com/p/tramvaiele-t3rt4-timis-2-kt-4d-zgt-6.html



Ieri si... alaltaieri

Ca si oamenii, mijloacele de transport se nasc, muncesc, se pensioneaza si... dispar. 

Mai jos, doua fotografii realizate la o distanta de... 16 ani in aceeasi "casa", pe aceleasi linii dar cu protagonisti diferiti:

-Foto 1: anul 1996 - fotografie realizata de focus1965 (https://transphoto.org/author/6255/)



-Foto 2: anul 2012 - fotografie realizata de mine si postata pe acest blog.


vineri, 10 aprilie 2020

Si ce-ar fi fost daca...

Ce-ar fi fost daca edilii ar fi optat pentru pastrarea si modernizarea liniei de tramvai pentru terminalul din Gara C.F.R.?... Cu siguranta c-ar fi fost o solutie optima pentru transportul ecologic public local. Cu siguranta, cel putin trei linii, negandite, necalculate, neverificate de alesii locali. 

E drept ca orasul Galati - din punct de vedere industrial - nu mai este ceea ce a fost cu 40 de ani in urma - si prin urmare, transportul public local a fost si este intr-o continua adaptare. "Linia spre Gara" a fost insa o pierdere nefericita dar adoptata insa de toti cei cu decizie dar fara viziune. Daca terminalul ar fi fost modernizat corespunzator si s-ar fi investit pe axa Str. Garii - Str. Mihai Bravu, am fi avut cel putin trei trasee care ar fi putut sprijini transportul public motorizat:

-36: Gara C.F.R. - Comat: traseul clasic ce inca beneficiaza de un flux insemnat de calatori;

-37: Gara C.F.R. - Micro 19: o varianta optima pentru un drum vechi;

-Gara C.F.R. - Liceul Nr. 9: eficient macar la orele de varf.

Daca, in prezent, nu se poate extinde o biata retea de troleibuz de la Parcul C.F.R. in Bariera Traian, degeaba ne gandim la o logica ecologica, de mult rapusa... 


joi, 9 aprilie 2020

Generatii...

Dupa aproape un deceniu,,, Eroii raman eroi! 


Doar motorizatele raman la datorie

In prima faza am condamnat reducerea numarului de capacitati ce deservesc transportul public local de persoane... Daca suspendarea abonamentelor celor... plimbareti cu noaptea-n cap s-ar fi facut INAINTE DE REDUCEREA DIAGRAMEI DE TRANSPORT PUBLIC LOCAL, ar fi avut logica. In fine... Suntem la a doua reducere de diagrama si de data asta, intr-un mod eficient. Voi face totodata exceptie de la unele grafice de trasee care nu respecta realitatea din teren in urma inlocuirii totale a transportului electric urban cu cel motorizat.

Reducerea capacitatilor de transport public local a tras si troleibuzele pe dreapta. Ies doar autobuzele, acum si pentru liniile 102 si 104. Ori s-a ieftinit motorina, ori s-a scumpit kilowatul... 



joi, 2 aprilie 2020

Axa electrica nord si mult asteptata modernizare

La sfarsitul anilor '70, tramvaiele ajungeau in cartierul Aeroport, pe linii noi, de ecartament 1435 mm. Au trecut, de atunci, aproape 40 de ani, timp in care tramvaiele au continuat sa asigure transportul calatorilor catre cartierele din partea de nord a orasului insa... pe aceleasi sine vechi, de multe ori peticite, rectificate si sudate de angajatii Sectiei 3 Tramvaie (actualmente Sectia Transport Electric a S.C. Transurb S.A.). Despre acesti angajati nu am decat cuvinte de lauda intrucat s-au efectuat mereu verificari la calea de rulare si au intervenit cu promptitudine ori de cate ori a fost necesar. 

Insa uzura celor 40 de ani de activitate a transportului electric cu pantograf din Galati isi spune cuvantul. Si incidentele nu au intarziat sa apara. Printre acestea, amintesc doar trei, cu ecou in presa locala: 

-anul 2005: tramvai deraiat in zona "Doua Babe". Tramvaiul a parasit calea de rulare si a intrat pe sensul opus de deplasare;



-11.04.2018: deraiere in dreptul Liceului Nr. 3;



-26.04.2019: deraiere pe str. 1 Dec. 1918. Tramvaiul a ajuns pe suprafata carosabila destinata autoturismelor.



Despre modernizarea liniilor de tramvai din Galati au existat promisiuni inca din prima jumatate a anilor 2000 si, ce este drept, o parte aveau sa se concretizeze dupa aproape un deceniu de asteptari - precum tronsoanele Micro 19 - Str. Otelarilor - Str. Frunzei - Str. Ghe. Asachi sau Piata Centrala - Baia Comunala - intersectia strazilor Basarabiei cu Cosbuc. Acum se lucreaza la tronsonul nordic, format din strazile Siderurgistilor - 1 Dec. 1918 - Henri Coanda si Bld. George Cosbuc. 

In prezent, tramvaiele stau "acasa". Si desi, dupa modernizare, vor ramane cele 3 trasee clasice (7, 39 si 44), intoarcerea transportului electric cu pantograf este asteptata cu drag. 

duminică, 29 martie 2020

De la inaltime...

Week-end la Galati... Masini aflate la datorie, aproape goale, semn ca unii galateni au inteles importanta de a ramane acasa iar altii - mai eroi - au fost disciplinati prin amenzi. Important este ca ACELE PERSOANE care apeleaza la serviciul de transport public local o fac din interes de serviciu sau pentru deplasari limitate. 

RESPECT pentru toti conducatorii auto care se afla in linia intai si misca orasul!




vineri, 27 martie 2020

Din... 1994

Un alt document din arhiva de materiale pe care am reusit sa o strang pana acum infatiseaza incadrarea autobuzelor de la cursele conventie la traseele locale. Foaia dateaza din luna octombrie a anului 1994. 

De mentionat ca in acea perioada existau atat masini care efectuau doar cursele conventie cat si masini care dupa cursele conventie intrau la trasee. Criteriul de departajare era functie de vechimea mijocului de transport precum si functie de starea tehnica a masinii. Chiar si asa, unele autobuze care asigurau doar cursele conventie, se retrageau la autobaza efectuand jumatate de cursa din trasee, in drumul spre garaj. Terminalele vizate erau cele din Micro 19, din Micro 40 respectiv Tiglina III.