La orele amiezei...
Alături de prietenii si colegii care conduc aceste maşini în slujba dumneavoastră, pe străzile Galaţiului, am decis să oferim tuturor celor interesaţi detalii despre tot ceea înseamnă transport local. Desigur, în limitele posibiltăţilor noastre. Sper să apreciaţi...
marți, 28 februarie 2012
Pe viaduct, spre C.S.G.
Etichete:
Arcelor Mittal,
autobuz,
bus,
C.S.G.,
combinat,
conventie,
cursa,
den Oudsten Bussen,
Galati,
serviciu,
speciala,
tramvai,
tramway,
Transurb,
viaduct,
ZGT
Atunci şi acum
Trecerea anilor şterge întreprinderi dar naşte altele, funcţie de interesele societăţii. Locaţiile se schimbă mereu... dacă în trecut, zona cuprinsă între Grădina Publică şi Parcul C.F.R. se bucura de activitate sporită, prezentul împinge interesele şi totodată posibilităţile de dezvoltare economică spre periferii.
Funcţie de această expansiune urbană, şi pentru a rămâne totodată în slujba orăşenilor, regia noastră de transport local a renunţat la unele trasee, a modificat altele şi, desigur, a introdus rute noi.
Ataşez, mai jos, două hărţi cu traseele de autobuz din Galaţi: prima este din 1988, a doua din 2011 (fără „spargerea” traseului 15 şi reintroducerea lui 35).
De ce 1988? Fiindcă în acel an, în pofida economiei drastice stabilită de epoca de aur, traseele de autobuz au cunoscut o nouă expansiune.
De ce privim acest... arc peste timp doar din punct de vedere al rutelor de autobuz? Fiindcă ele pot fi cel mai des modificate funcţie de cerinţele oraşului. Troleibuzul şi tramvaiul au de urmat itinerarii „fixe” care, spre deosebire de cele ale autobuzelor, nu pot fi schimbate cu uşurinţă.
Ce a marcat trecutul şi ce reprezintă viitorul? Iată mai jos:
Etichete:
1988,
2011,
activitate,
autobuze,
bus,
calatori,
evolutie,
Galati,
optima,
prezent,
serviciu,
sprijin,
tramvai,
tramway,
Transurb,
trasee,
trecut,
troleibuze,
trolleybus
Un terminal ce s-ar putea dovedi util
De la 1 Martie încep lucrările de modernizare pe patru străzi care asigură, printre altele, circulaţia tramvaielor între două zone importante ale urbei noastre, mai precis Micro 20 şi bulevardul Siderurgiştilor. Străzile care din această joi vor fi închise sunt: Oţelarilor, Stadionului, Frunzei şi Asachi. În altă ordine de idei, traseele 7 şi 39 vor avea de suferit.
Intenţia Transurb-ului este aceea de a păstra tramvaiele care deservesc aceste linii până... la limita maximă disponibilă, adică până în dreptul stadionului Oţelul iar porţiunea afectată de lucrări să fie acoperită, pe rute intermediare, de autobuze, respectiv midibuze. Din păcate, există o problemă pentru traseul 7: pentru ca acesta să poată întoarce la stadion ar trebui macaze suplementare precum şi un racord de alimentare în zona casieriei IREG (mai precis acolo unde strada Siderurgiştilor se intersectează cu Anghel Saligny). Logica şi totodată birocraţia implică analize amănunţite de infrastructură şi implicit fonduri pe care Primăria fie nu le are, fie nu vrea să le utilizeze în acest scop.
Prin urmare, se caută soluţii alternative pentru traseul 7. Una dintre ele: ocolul pe la Maşnitz. Alta, terminalul uzinal de pe Magistrala C.S.G., cel de la marginea viaductului care duce spre combinatul siderurgic. Cea de-a doua variantă ar implica jocţiunea cu autobuzele/midibuzele în Piaţa Siderurgiei (zona General), ceea ce ar marca o suprapunere substanţială cu traseul 44.
Rămâne de văzut soluţia pe care regia noastră de transport local o va adopta în privinţa traseului 7 după prima zi de primăvară. Sunt convins că va fi varianta optimă, permisă atât de configuraţia urbană cât şi de implicaţiile/interesul „politichiei actuale”.
Din câte am aflat, traseul 7 nu este străin terminalului uzinal: au existat curse în această lună, mai precis atunci când strada Anghel Saligny dormea sub nămeţi.
Mai jos, câteva fotografii realizate astăzi, acestui terminal (voi reveni cu o prezentare amănunţită):
Etichete:
39,
7,
activare,
capat de linie,
eficienta,
Galati,
infrastructura,
lucrari,
propuneri,
terminal,
tramvai,
tramway,
Transurb,
trasee,
uzinal,
variante
Dorel şi patronul cel hămesit
„La noi ca la nimeni în Europa”, zice şoferul care a avut posibilitatea de a vizita o mare parte dintre ţările civilizate de pe continentul nostru, atunci când observă (pentru a câta oară?!) lucrări febrile de infrastructură, ziua în amiaza mare!
Intuiesc deja întrebarea celor care au văzut „vestul”: De ce nu se lucrează noaptea?!
Vă ofer două răspunsuri:
-„pe lumină”, la orele de vârf, tot gălăţeanul vede că... „există cineva care să justifice voturile acordate cu ceva timp în urmă”. Desigur, un plus de imagine nu strică...;
-noaptea ar însemna sporuri pentru muncitori, sporuri pe care patronul preferă să le păstreze pentru... alte activităţi (mai mult sau mai puţin personale).
Interesul unora afectează activitatea altora... Iată un exemplu clasic „datând” din cursul acestei dimineţi, de pe strada Domnească; e vorba de o minunăţie de lucrare pe sensul unic pe care mijloacele de transport care deservesc traseele 102 şi 104 trebuie s-o evite... Manevre, nervi, răbdare fortuită; welcome to Galaţi.
Etichete:
102,
104,
Dorel,
economie,
eficienta,
Galati,
imagine,
infrastructura,
interese,
lucrare,
patron,
plus,
politica,
rentabilitate,
Transurb,
trasee
luni, 27 februarie 2012
Haosul din Piaţa Centrală
Vorbeam, în urmă cu ceva timp despre haosul care domneşte la terminalul mijloacelor de transport ale Transurb-ului din vecinătatea Pieţei Centrale. Vorbeam despre autoturismele parcate aiurea pe rondul unde ar trebui să întoarcă maşinile aflate în slujba călătorilor!
Mereu există o scuză: nu sunt suficiente locuri de parcare! Ei bine, nu sunt suficiente locuri din două motive, mari şi late:
-omul nu se desparte de maşină nici dacă merge la piaţă pentru o banală sacoşă cu care ar încape foarte frumos într-un mijloc de transport în comun sau într-un microbuz privat;
-"nu are rost să se gareze" la o distanţă mai mare de două sute de metri de locaţia frecventată: prin urmare, parcări precum cea de la marginea vestică a Pieţei sau cea subterană sunt prea îndepărtate pentru... comoditatea unor cetăţeni. Culmea, Poliţia tolerează ocuparea abuzivă a rondului din terminal. Probabil e vorba aceea clasică, despre interese şi „relaţii minore” cu oamenii legii.
Ataşez mai jos câteva fotografii efectuate astăzi, în bucla de tramvai pe care au ajuns să se îngrămădească şi autobuzele. Vorbeam despre acea neînţelegere dintre mijloacele de transport ale Transurb-ului: iată ce cauzează comoditatea unor şoferi amatori precum şi toleranţa Poliţiei...Ziua DAB-ului
Începutul acestei săptămâni a scos, la orele de vârf ale dimineţii, o parte dintre DAB-urile rămase funcţionale în parcul Transurb-ului. Astfel, DWJ, DWM, DWO, FPW (retras mai apoi la Speciale) şi FRD au fost la datorie. Pe tura 2 a ieşit în peisajul urban şi DWP-ul...
În prezent, favorite la cursele convenţie rămân, din primul lot, DWH şi DWN iar, din cel de-al doilea, FPU, FPW şi FPZ. E drept că ultimele două mai apar şi la traseele locale, de obicei în week-end-uri.
Etichete:
activitate,
Copenhagen,
DAB,
Denmark,
eficienta,
Galati,
local,
mijloace de transport,
ora de varf,
suplimentare,
transport,
Transurb,
utilizare
Reveniri şi aşteptări
După câteva zile de absenţă cauzate de o defecţiune la termostat, MAZ-ul 626 a revenit astăzi, la locale... doar într-o scurtă probă;
Ieri seară, 1406 s-a ales cu... luneta spartă în urma desprinderii unui echipament de susţinere/ghidare a unui trăgător (tangon).
Rocar-ul PNN are probleme cu garniturile de la chiulasă. Va reveni şi el în regimul urban, imediat ce mecanicii vor reuşi să-l pună pe... roate.
joi, 23 februarie 2012
Din nou despre posturile de distribuţie a biletelor
În cursul anului trecut, pentru a veni în sprijinul călătorilor, Transurb-ul a amplasat câteva gherete în staţiile de unde nu se puteau cumpăra bilete. Timpul a trecut iar gheretele au rămas abandonate, ba, mai mult, Transurb-ul a introdus serviciul de autotaxare pe toate traseele deţinute (cumpărarea biletelor de la şofer). Sub aceste aspecte, am crezut că rostul acelor gherete s-a pierdut. Ei bine, recunosc că m-am înşelat: lunile scurse până acum au marcat birocraţia necesară obţinerii avizelor pentru racordul acestor gherete la operatorul electric!
Cu siguranţă că această acţiune ar fi durat mai mult dacă n-ar fi existat persoane dedicate, eficiente, care să se implice pentru a obţine rezolvarea. Prin urmare, în cursul acestei săptămâni s-au efectuat racordurile electrice şi în cursul următoarelor zile, punctele de distribuţie a biletelor vor fi la dispoziţia călătorilor!
Vă spun, cu toată sinceritatea, sunt multe lucruri bune pe care Transurb-ul doreşte să le implementeze pentru a-şi îmbunătăţi serviciile dar, de cele mai multe ori, politica şi modul încâlcit de aplicare al legilor în vigoare fac ca acestea să se materializeze cu oarecare întârzieri.
Mai jos: ghereta din staţia Romtelecom, fotografiată în cursul acestei dimineţi: observaţi racordurile.
Etichete:
abonament,
bilet,
birocratie,
constructiv,
distributie,
eforturi,
Galati,
ghereta,
intentii,
interes,
local,
politica,
pozitiv,
punct,
sacrificii,
taxatoare,
Transurb
Dacă e joi... e chiciură
Calendaristic vorbind... mai sunt câteva zile de iarnă iar meteorologii susţin că nu vor mai fi ninsori care să ne imaculeze urbea. Cu toate acestea, anotimpul pe care îl îndrăgesc cel mai mult nu se lasă alungat atât de uşor: azi dimineaţă, natura s-a îmbrăcat din nou în alb şi, peste zăpada existentă, murdară, s-a aşezat un strat nou şi subţire, cât pentru a da bine în poze şi totodată pentru a nu stânjeni deplasarea oamenilor şi a maşinilor...
Ultimele „cuvinte” ale iernii, ultimele aspecte, ultimele mărturii despre puterea acestui anotimp:
-fotografiile au fost realizate în cursul acestei dimineţi, în zona staţiilor Romtelecom şi TreiStar:
luni, 20 februarie 2012
Când nici în bască nu te doare...
Ultimele săptămâni, pe lângă stresul pe care unii participanţi la trafic l-au provocat şoferilor Transurb-ului, s-a adăugat şi-un bonus de dobitocie născută din... comoditatea celor care cred că „urbea e doar a lor”.
Nici ziua de astăzi n-a fost ferită de astfel de evenimente: dimineaţă, maşina unui şofer neatent a stânjenit activitatea Tatrei 1348 repartizate la traseul 8 iar spre seară, pe bulevardul Oţelarilor, deţinătorul unui Cielo a dat de furcă mijloacelor de transport care rulau la traseele 102/105. Din păcate, aceeaşi problemă s-a înregistrat şi-n cursul zilelor trecute, când „amatorii” şi-au lăsat maşinile în drum deşi aveau suficient loc de parcare.
Etichete:
amatori,
autobuz,
bus,
comoditate,
deplasare,
Galati,
iarna,
indiferenta,
MAZ 203,
mijloace de transport,
probleme,
soferi,
spatiu,
T,
Transurb,
troleibuz,
trolleybus,
zapada
vineri, 17 februarie 2012
Promptitudine şi eficienţă
După o absenţă îndelungată (mai precis din vara anului trecut), DAB-ul FRE a revenit în cursul acestei luni la locale. Am reuşit să-l surprind în trei fotografii abia în cursul dimineţii de joi (16.02.) când motorul său a dat semne de oboseală lângă staţia de la Trei Star. Iniţial am crezut că FRE-ul va urma soarta fostului coleg de lot, FPX, dar iată că prin promptitudinea mecanicilor de la Autobaza 1, mijlocul de transport a fost pus imediat... pe roţi, iar azi a putut ieşi pe tura 1, la traseul 11.
Den-urile LSN şi LSJ au avut probleme cu motoraşele pentru acceleraţie dar personalul Transurb-ului s-a mişcat cu eficienţă, astfel că în mai puţin de o săptămână, maşinile au revenit în slujba călătorilor. Astăzi, LSJ a fost activ la traseul 105.
Etichete:
activitate,
Copenhagen,
DAB,
Den Oudten Bussen,
Denmark,
eficienta,
Galati,
local,
mijloace de transport,
Netherlands,
promptitudine,
reparatii,
serviciu,
Transurb
Cinci midibuze au fost pensionate
Mijocul lunii februarie a marcat încheierea carierei agitate a unor midibuze Isuzu: din primul lot, achiziţionat în 1998, au mai rămas în serviciu doar WZH şi WZM... Da, începutul acestei săptămâni a oprit în autobază ceilalţi doi veterani, WZG şi WZP.
Pe lângă aceştia, lotul YR renunţă la doi eroi, şi anume YRA şi YRC iar lotul XD (ultimul achiziţionat) pierde reprezentantul care n-a făcut până acum prea mari probleme mecanicilor: XDO.
Din punct de vedere al salonului precum şi al siguranţei pasagerilor, mijloacele de transport care au fost pensionate se prezintă în condiţii optime. Sub acest punct de vedere, eforturile Transurb-ului sunt rezultate demne de apreciat!
Retragerea veteranilor a fost marcată de vechimea cumulată precum şi de faptul că rentabilitatea unei investiţii în ceea ce priveşte repararea lor nu se mai justifică.
Dacă mi se va permite, voi reveni cu fotografii up-to-date... Până atunci, iată ultimele instantanee pe care le-am efectuat maşinilor retrase pentru casare:
miercuri, 15 februarie 2012
Chiar şi cu zăpada-n prag (1): transport public în condiţii acceptabile
Din nou, utilajele de la salubrizare s-au răspândit precum puii de potârniche pe străzile oraşului încă de luni noapte iar marţi, când mijloacele de transport ale Autobazei 1 au ieşit la prima tură, carosabilul se prezenta în condiţii bune. Ceva probleme au fost în cartierul Cantemir precum şi la prima staţie din Ţiglina III (Cimitirul Sf. Lazăr) dar lucrurile s-au aranjat cu destulă rapiditate.
Iată câteva fotografii despre cum se circula ieri, prin oraş, cu mijloacele de transport ale Transurb-ului:
Etichete:
203,
203T,
calatori,
DAB,
den Oudsten Bussen,
deplasare,
februarie,
Galati,
iarna,
MAZ,
mijloace de transport,
Mitsubishi Prestij,
nameti,
Tatra,
transport local,
Transurb,
troiene,
zapada
Abonați-vă la:
Postări (Atom)